Hoppa till huvudinnehåll

Monsterstorm drog in över Norge

Stormen Ole drar in över Norge.
Stormen Ole drar in över Norge. Stormen Ole drar in över Norge. Bild: EPA/MARIUS HELGE LARSEN NORWAY OUT orkan

Under lördagen har en riktigt kraftig vinterstorm dragit över den norska västkusten. Stormen som fått namnet Ole har tilltagit och lokala vindbyar på 45 meter per sekund kan förekomma.

Västliga vindar med stormstyrka rapporteras i norr och det blåser hårt också i det norska inlandet.

Norska meteorologer talar om att de aldrig har sett lika dramatiska väderprognoser för Lofotenområdet. Enstaka Atlantvågor kan vara upp till 25 meter höga.

Många vägar har stängts av, färje- och flygavgångar är inställda och ett tusental hushåll är utan ström, skriver NRK som sänder direkt från stormen.

De yttre delarna av Lofoten är helt isolerade efter att polisen stängt av vägarna. Samhället Bodö var också isolerat under ett par timmar på eftermiddagen då bron in till byn stängdes av.

Mindre skador på byggnader och telefonstolpar som slitit sig har rapporterats men enligt polisen har det ännu inte förekommit några personskador. Polisen råder ändå folk att stanna inomhus.

Animationen är hämtad från earth.nullschool.net och visar vädret vid Norges kust de närmaste timmarna. Kartan uppdateras var tredje timme och baserar sig på väderprognoser från amerikanska klimatforskningsinstitutet NOAA.

Se animationen (extern länk).


Skridskoåkare på isflak

Under förmiddagen fångades också 16 svenska skridskoåkare ur ett större sällskap på ett drivande isflak i Gjøvik mellan Oslo och Lillehammer, rapporterade norska VG. Flera av dem ska ha hamnat i vattnet.

Alla personer på flaket undsattes efter en räddningsoperation.

Läs också:
Snöstorm piskar Skandinavien och Sydeuropa
Ösamhälle evakueras inför orkan i Nordnorge