Hoppa till huvudinnehåll

Stora tatueringar är pop

Dag Bäcklund tatuerar Peter Olanders arm.
Dag "Dagge" Bäcklund tatuerar Peter Olanders arm. Dag Bäcklund tatuerar Peter Olanders arm. Bild: Yle / Hanna Othman peter olander

Förr hann tatuerarna göra flera små jobb under en arbetsdag. Nuförtiden hinner man just och just med två större tatueringar, säger Dag Bäcklund som jobbat som tatuerare i Borgå sedan halva 90-talet.

Tiden runt årsskiftet är den tystaste tiden på året för tatueraren Dag ”Dagge” Bäcklund. Ändå är de följande två veckorna fullbokade. På dagens agenda står färdigställande av Peter Olanders tatuering vilket tar ungefär fem timmar. Efter det tar Bäcklund paus i ett par timmar och till kvällen kommer han tillbaka till tatueringsstudion för nästa projekt.

Förutom de timmar som kunden Olander sitter i stolen idag så har det redan gått tid till att först skissa upp tatueringen på basis av en teckning som han hämtat in tidigare. Sedan gick det också tid åt till att rita konturerna till tatueringen. Idag får djuren på en totempåle på Olanders arm fyllnadsfärg.

Bäcklund berättar att han åtminstone en gång per veckoslut får ”fyllesamtal” av folk som i påverkat tillstånd tyckt att det skulle vara en bra idé att ta en tatuering. Till dem hälsar han alltid att de kan ringa på nytt på måndag och beställa tid. De gör det sällan.

I Borgå finns det bara två tatueringsstudior, men det är lätt att beställa hem billiga tatueringskitt.

– Resultatet av hemmatatueringar får jag ofta fixa till efteråt. Exempelvis för en tid sedan var det en ung kille som kom in. Kompisarna skulle hemma i garaget göra en tribaltatuering på hans axel, men kunskaperna hade inte riktigt räckt till. Han ville få den omgjord.

Nästan alla tatueringar går att göras om, men det är svårast med sådana som är stora och har mycket svart färg.

Verkligenheten inte som i realityserierna

På tv rullar en hel del tatueringsrealityshower, och Bäcklund säger att det ofta händer att kunderna sett programmen och sedan tror sig vara experter.

– Folk kommer in och säger precis hur allt ska göras och till och med hur länge det ska ta. Tv ger bilden av att det bara är huj haj och sedan förbi, editeringen av programmen får det att se ut som om det går snabbare än det i verkligheten gör.

En annan fördom till tatueringar som han skyller på tv-programmen är hur ont det tar.

– Det är en hel del filmande på tv, allt enligt vad manuset kräver.

Kvinnor, män, unga och gamla - alla vill ha tatuering

Förutom att många vill ha stora tatueringar är det svårt att säga något om trender. Kunderna begär om allt mellan himmel och jord, men motiven har ofta en betydelse eller kan stå för milstolpar i livet.

– Tatueringarna har nuförtiden mera finess; det är skuggor, detaljer och former. Också kvinnor vill ha stora tatueringar. ”Sleeve”, alltså att man har hela armen tatuerad är också populärt.

Bäcklund fick sin första tatuering när han var 13-14 år gammal. Det var en sned blixt över bokstäverna USA och tatueraren var hans kusin. Som verktyg använde pojkarna mammas synål och bläck från en söndrig bläckpenna. Tatueringen finns ännu kvar.

– Mamma var inte glad. Men jag är, för jag får jobba med något som jag verkligen gillar. Något som började som en hobby. Och förstås har man ju utvecklats en hel del sedan de där första försöken i tonåren.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland