Hoppa till huvudinnehåll

Utställning: Heaven is a Place on Earth

Konstnären och serietecknaren Bo Haglund målar stora landskap som består av otaliga fragment, citat och sentenser som han hittar på de sociala medierna. Nu ställer han ut tavlorna i Galleri Jangva i Helsingfors som utställningen till ära liknar mera en grotta än en utställningslokal.

Landskapsmålningarna kan betraktas som dagböcker över en viss tidsperiod eller som fiktiva kartor över värdediskussioner i sociala medier. De påminner om möjligt om urbana arkeologiska utgrävningar över en kultur som står i förvandling eller som kanske inte längre finns. Korta textfragment och kommentarer hämtade från sociala medier breder ut sig över landskapet, inristade på stenar, likt monument över svunna eller kommande tider.

Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors (detalj)
Detalj ur ett landskap tecknad av Bo Haglund. Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors (detalj) Bild: Bo Haglund galleri jangva

Jag träffar Bo Haglund några timmar innan utställningen Heaven is a Place on Earth skall öppnas. Galleriet är mörklagt. En dimmaskin sprutar ut ridåer över de stora landskapsmålningarna och de spökliga träskeletter som dominerar utrymmet. Jag pratar med honom om skogens mystik och barndomslandskapens betydelse.

Bo Haglund

- bildkonstnär
- född 1963
- bor i Helsingfors
- har studerat vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors
- är också känd för sina serier Bertil Gata går på stan (1996), Bertil Gata går hem (1999) och Kodaren (2006)

- Skogen har betraktats som en symbol för det finska själslandskapet. Jag tillägnar installationen min far som arbetade hela sitt liv i skogen på vintrarna och brukade jorden resten av året. För min far var skogen en inkomstkälla. Det var ett arbete som följde årstidernas växlingar. I min barndom var skogen en tillflyktsort, en magisk plats för nya tankar och drömmar. Värdefrågor som min föräldrageneration representerade i en heteronormativ och patriarkal uppväxtmiljö påverkade min uppfattning om landsbygden som någonting bestående och arkaiskt. Detta står i kontrast till diskussioner idag om bl.a. landsbygdens avfolkning, övergödning, välfärdssamhällets nedgång, manliga identitetsfrågor och sexualminoriteters rättigheter, framhäver Bo Haglund.

Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors
Ett vinterlandskap av Bo Haglund Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors Bild: Bo Haglund galleri jangva

Utställningen är en av Galleri Jangvas inbjudningsutställningar för att fira galleriets 20-års jubileum. Heaven is a Place on Earth. Handgjorda målningar och installationer pågår fram till den 1 mars 2015. Galleriet finns i Helsingfors på Nylandsgatan 4-6 på innergården.

Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors
Ännu ett landskap av Bo Haglund. Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors Bild: Bo Haglund galleri jangva
Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors
Också två landskap i svart-vitt finns med på utställningen Landskap. Tavla från Bo Haglunds utställning Heaven is a place on earth på Galleri Jangva i Helsingfors Bild: Bo Haglund galleri jangva