Hoppa till huvudinnehåll

Ole gjorde 70 000 strömlösa

Den kraftiga storm som drog in över Norge under gårdagen kapade av strömmen för tusentals hushåll. På söndag morgon var 30 000 hushåll fortfarande utan ström.

Det område som fick ta emot de starkaste vindbyarna från stormen Ole under gårdagen var ögruppen Lofoten i norra Norge. Sammanlagt 70 000 hem saknade ström någon gång under stormen och tidvis låg också mobilnätet nere.

Till följd av det omfattande strömavbrottet skadades tre personer i två olika gasexplosioner. En man fördes till sjukhus med första gradens brännskador, skriver NRK. Båda explosionerna ska ha inträffat i samband med matlagning.

I Vestvågøy i Lofoten rapporteras det om stora materiella skador. Vindstyrkorna var tidvis så kraftiga att de slet av ett helt hustak och åtta personer fick lämna sina hem.

Vindbyar på över 50 meter per sekund uppmättes utanför den norska kusten i går eftermiddag. Under natten har vindstyrkorna avtagit och ligger nu på morgonen under 20 meter per sekund.

Ovädret har ändå fortsatt och under förmiddagen försvann en skoterförare och fem personer som var med i en hundspannstävling i Trøndelags-fjällen. Tack vare GPS-signaler har räddningstjänsten lyckats lokalisera två av hundspannsförarna och skoterföraren. Man tror att de tre övriga kan befinna sig i närheten.

Läs också:
Försvunna i de norska fjällen hittades
Monsterstorm drog in över Norge