Hoppa till huvudinnehåll

Superkombinationen har en del att bevisa

Alexis Pinturault, 2014
Pallar Pinturault för trycket? Alexis Pinturault, 2014 Bild: EPA / All Over Press pinturault

Den alpina superkombinationens status har sjunkit under de senaste åren då antalet tävlingar minskat kraftigt i världscupen. I VM finns alla chanser att återvinna lite av anseendet då medaljkampen förväntas bli extra jämn.

Förutsättningar: Ett störtloppsåk längs Birds of Prey, vilket är exakt samma bana som i lördagens tävling och så ett slalomåk fyra timmar senare. Oftast brukar slalomexperterna ha en viss fördel i superkombinationen men i Beaver Creek kan störtloppskanonerna trösta sig med att de har en fullång bana där de kan skaffa sig ett tillräckligt försprång till slalomen..

Håll koll på: Alexis Pinturault som varit överraskande snabb på båda störtloppsträningarna och kommer knappast att förlora med mer än två sekunder åt den snabbaste störtloppsåkaren. Fransmannen har åkt ur i hälften av säsongens slalomstarter, men ändå tagit tre top-10 placeringar. Slalomsäkerheten alltså ett litet frågetecken. Pinturaults landsman Victor Muffat-Jeandet har i år tagit stora steg framåt och kan inom några år vara en aspirant till allroundtiteln. Blir även intressant att se vad Marcel Hirscher kan prestera, speciellt i störtloppet där han varit närmare fem sekunder långsammare än de snabbaste på träning.

Visste du att: Att Frankrikes herrar endast tagit ett VM-guld efter världsmästerskapen 1982 i Schladming. Den enda ljusglimten kom 2011 då Jean-Baptiste Grange var etta i slalom.

Referentens tips: Undertecknad börjar känna en viss press på sig och har varit tvungen att fundera extra noga hur det skall gå. Min tippning är att 23-åriga Pinturault klarar av att leverera två stabila insatser som ska räcka till guld. Ted Ligety och Muffat-Jeandet gör honom sällskap på pallen. Duon får ändå se upp med tjecken Ondrej Bank som skulle vara värd en VM-medalj i sin 29:e VM-start.

Herrarnas super kombination med start klockan 18.50 i TV2 och slalomdelen kl. 23.10 i Yle Fem. Andreas Romar startar med nummer 23 i störtloppet.

Svenskt referat: Kristian Karlsson, på finska Nina Vanhatalo tillsammans med Kalle Palander.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport