Hoppa till huvudinnehåll

Tjälen bjussar på gratis arbetskraft i trädgården

en bänk i en snötäckt trädgård
Trädgård i vinterdvala en bänk i en snötäckt trädgård Bild: Yle trädgården på strömsö

Det är med avund i blicken jag tittar på engelska trädgårdsprogram eller läser om prunkande trädgårdar i södra Sverige. Är det galenskap att försöka odla någonting på nordligare breddgrader? Är det som att slåss mot väderkvarnar?

Men tänk att det finns fördelar med vårt nordliga klimat och det finns också knep för hur man får saker att växa även om omständigheterna inte är de gynnsammaste.

Ett tjockt snötäcke gör att plantorna inte fryser bort på vintern. Det ligger som ett täcke över mullbänkarna och skyddar mot sträng kyla och uttorkning.

Tjälen brukar inte ses med blida ögon av bilister och gårdsägare, för då tjälen går ur marken på vårarna brukar det ofta uppstå gropar i vägarna och sprickor i asfalten. Tjälen rör om och vänder på marken.

För en trädgårdsägare är det här en fördel eftersom trädgårdsmyllan ändå ska vändas på vårarna. Tjälen är gratis arbetskraft då den luftar jorden på vårarna. Låt vara att den inte gör hela jobbet, men det är en hjälp på vägen.

Det finns förstås försvårande omständigheter. Om det är en snöfattig vinter kan växterna frystorka. Det innebär att solen värmer de kala grenarna och vätska avdunstar. Men även vinden ger samma negativa effekt fastän det är molnigt.

Då marken är frusen kan växten inte ta upp vatten med rötterna och växten torkar. Tjälen är bra för att hålla sorkarna borta. Om det finns snö men inte tjäle trivs vattensorkar.

En som kan knepen i ett nordligt klimat är trädgårdsmästaren Leif Blomqvist som har en plantskola i Lepplax i Österbotten. Upphöja växtbäddarna gör att man det inte blir för vått och att mullen blir luftigare.

Ett gammalt talesätt säger att man vinner en växtzon genom upphöjda växtbäddar.

Leif Blomqvist
Trädgårdsmästare Leif Blomqvist. Leif Blomqvist Bild: Yle trädgården på strömsö

Ju längre norrut man kommer desto attraktivare blir det att försöka skapa gynnsamma omständigheter. Ett annat sätt att få upp värmesumman och förlänga växtperioden är att sätta upp ett skyddande staket.

Om man målar staketet i mörk färg bildas ett mikroklimat som gör att växterna hinner mogna. Värmesumman stiger då staketet reflekterar värme. En mur är också bra i samma syften för den avger värme även på natten.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.