Hoppa till huvudinnehåll

Växtpress

fröpåsar och växtpress
fröpåsar och växtpress Bild: Yle/Monica Storm växtpress

Alla har vi väl pressat nån blomma inuti vår favoritbok nån gång? Vill man ta vara på flera växter och dessutom med stil, då är det dags att göra en egen växtpress!

Att samla växter under en sommar är som att samla minnen, ögonblick av lukt, värme, former och som ger den där härliga lyckliga känslan inombords. Och böcker funkar fint som tyngder, den gamla hederliga telefonkatalogen också, men en växtpress är bäst för ändamålet.

Du behöver:

 • 10 st. gråkartong 25 x 35 cm, 2mm i tjocklek.(Bra storlek när A4:or ryms och lämnar kant runt om)
 • 2 st. fanerskivor 25 x 35 cm, 8mm
 • A4 tunt ritpapper (ju ”sämre” kvalitet desto bättre, då sug fukten från växten upp bättre)
 • 2 gamla läderbälten
 • svart och vit hobbyfärg
 • penslar

Börja med att måla fanerskivorna svarta, på båda sidor. Låt torka.

Måla med vit färg blommor, texten växtpress eller lämplig dekoration. Jag målade ”Trädgården på Strömsö”´s logo på framsidan.

Placera alla 10 kartongsidor i en hög med ritpapper emellan. Sätt en av de torra träskivorna som botten och den andra som översta lock. Spänn bältena runtom och klipp bort överflödig längd av bältena. Stansa eventuellt nya hål i bältena så det går att justera efter hur mycket växter som sätts i pressen.

Klart. Låt samlandet börja!

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.