Hoppa till huvudinnehåll

Börja tidigt, sikta långt fram

Saga och Björn Andersson
Saga och Björn Andersson Saga och Björn Andersson Bild: Yle/Leif Lampenius björn andersson

Det började med att deras pappor, och de själva, blev hänförda av stavhoppet när pojkarna var barn - för Björn Andersson i Vanda och Mikael Westö i Korsholm. Idag har de båda tänkarna centrala roller i utvecklandet av Finlands unga stavlöften.

Björn ”Nalle” Andersson är grentränare för stavhoppet inom SFI och är personlig tränare bl.a. för sin egen dotter Saga, som i söndags med finfina 390 förbättrade det finska rekordet i 15-årsklassen för tredje gången i vinter.

Mikael Westö, själv fortfarande med som aktiv allt emellanåt, är tränare för en stor grupp unga hoppare i Vasatrakten. De kommer från olika föreningar, men tränar långt som ett lag helt enkelt. Till dem hör den i år 16-åriga Alina Strömberg och den snart 17-åriga Jesse Salmi. Såväl Saga, Alina som Jesse vann FM-guld senaste sommar och alla tre gör resultat som står sig väldigt bra också i en internationell jämförelse.

Olika grenar stöder

Alla tre är mångsidiga. Jesse är en av landets bästa juniorer i fribrottning, Alina knep FM-medalj ifjol också på 100 m och Saga hör även till de snabbaste på kort häck. Stav är emellertid klar huvudgren för dem alla.

Ge tid för utveckling

Alina Strömberg och Mikael Westö
Alina Strömberg och Mikael Westö Bild: Yle/Leif Lampenius alina strömberg

I stav gäller det att jobba på sikt, i ännu högre grad än i många andra grenar.
- Man får inte maximera för mycket i alltför tidig ålder, säger Mikael Westö, och tillägger att han med åren blivit mera försiktig. Han vill att man som ung jobbar mycket med korta ansatser för att stegvis kunna utveckla alla tekniska delområden - och för att kroppen ska hållas frisk.

Tidig skicklighet

Men det gäller att lära sig grundtekniken redan tidigt, allra helst.
- Det ger en trygghet också när någonting går på tok, att man sjäv kan känna var problemen finns, säger Björn Andersson. Enligt honom har de allra flesta som hoppar högt som vuxna haft en relativt god teknik redan som unga juniorer.

Ansatsen är kärnan

Tekniken ska naturligtvis anpassas till individen, men varje tränare måste ha sina principer att utgå ifrån. Sin egen filosofi, sitt eget grentänkande.
- Min vision är att det hela utgår från ansatslöpningen. Hur man rör sig med staven - för att kunna få farten med över ribban, betonar Westö och fortsätter: 80 procent av vår träning handlar egentligen om ansatsen.

Vass vänster

Andersson lyfter speciellt fram stavisättningen.
- Min grundtanke är att också den nedre armen ska vara rak vid isättningen, berättar han, men tillägger att han nog har en viss förståelse också för dem som anser att den ska vara något böjd. Men den undre armen ska jobba djärvt och respektlöst. Westö kallar detta för ”en vass vänster”. Björn Andersson varnar emellertid för att man börjar gå med i tekniska modeflugor som ibland dyker upp. Man ska helst hålla fast vid sin egen idé.

Mikael och Nalle dryftar den komplexa grenen stav i Sportmagasinet, under några pass tillsammans med sina adepter Alina, Jesse och Saga.
Yle Fem tisdagen den 10.2 kl 21.