Hoppa till huvudinnehåll

Många vill gifta sig i Kampens kapell

kampens kapell
Många vill gifta sig här men Kampens kapell är inte ett vigselkapell. kampens kapell Bild: YLE/Tobias Silvander kampens kapell

På alla hjärtans dag på lördag ska tio par gifta sig i Kampens kapell. Och fler skulle välja kapellet på sin stora dag om man fick gifta sig där annat än vid särskilda tillfällen.

Det här är andra gången som Kampens kapell ordnar vigslar sedan det öppnade i januari 2012. Senast var den 12 december 2012.

Det här är ett kapell dit man får komma då man vill uppleva stillhet mitt i centrum. Tidigare var det många som ringde och frågade efter vigslar, men nu har ryktet börjat sprida sig och de flesta vet redan att vi inte har vigslar.

Trots en stor efterfrågan på vigslar har kapellet inte tänkt börja viga par såsom vanliga kyrkor.

- Det här är ett kapell dit man får komma då man vill uppleva stillhet mitt i centrum. Tidigare var det många som ringde och frågade efter vigslar, men nu har ryktet börjat sprida sig och de flesta vet redan att vi inte har vigslar, säger kapellets pastor Nanna Helakoski.

Alla rymdes inte med

Den 12 december vigde de sexton par. Vigslarna började redan på dagen och det innebar att kapellet var stängt för allmänheten nästan hela dagen.

- Den här gången valde vi att börja klockan 18 då kapellet annars också stänger för allmänheten. Men det här i sin tur ledde till att alla par som ville gifta sig på lördag inte kunde det.

De skulle ha haft tid för fem vigslar till men paren ville inte ha vigslarna så sent kvällen.

Kommer ni att ordna fler vigslar på löpande band?

- Efter 12.12.2012 kom det inte fler speciella datum och därför passade vi på nu när alla hjärtans dag är på en lördag. Vi har ingenting inplanerat framöver, men många har önskat att vi ska ordna vigslar på sommaren, till exempel på midsommaren. Det kunde vara en möjlighet, men innan vi börjar planera något nytt så ska vi få undan de här vigslarna.

De flesta 60-plussare

Enligt Helaakoski är de oftast äldre par som gifter sig under massvigslarna, många av dem 60-plussare. De flesta kommer också utan eller med bara ett litet följe, trots att det finns plats för 60 gäster i kapellet.

- Det är ofta bröllop i ett mindre format. Det vanliga är att paren har bokat ett bord på restaurang efter vigseln. Det verkar som att unga par fortfarande föredrar en större fest, säger Helaakoski.

I tillägg till vigslar på löpande band har kapellet ordnat några dop på löpande band. Men dopen ordnas under en och samma timme, så det påverkar inte kapellets öppettider såsom vigslarna.

Läs också