Hoppa till huvudinnehåll

Starkt motstånd mot HPV-vaccin i Jakobstadsregionen

Det är kommunerna Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Larsmo som vållar huvudbry hos läkarna vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Där har bara fyra av tio flickor tagit vaccinet som de fått gratis via skolhälsovården.

- Om de här siffrorna stämmer så är det oroväckande, man hoppas ju att så många flickor som möjligt skulle ta vaccinet, säger Hanna Nohynek, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.

HPV-vaccinet förebygger bland annat cancer i livmoderhalsen och hör till det nationella vaccinationsprogrammet. I hela landet tar sju av tio flickor vaccinet, enligt THL:s preliminära siffror och i jämförelse utgör Jakobstads samarbetsområde ett stort undantag.

Ser man specifikt på Larsmo är siffrorna ännu extremare. I högstadiet Cronhjelmskolan valde bara 18 av 107 flickor i klasserna 7 - 9 att ta HPV-vaccinet i fjol. Det är färre än två av tio.

- Vi har ett problem, kommenterar överläkare Hanna Nohynek vid THL.

Marjo Orava, ansvarig för skolhälsovården i Jakobstads samarbetsområde är inte nöjd med siffrorna:

- Nej, men vi kan inte pressa någon heller. Vi måste ge mera information och försöka göra den här saken mera "normal" än vad den nu är, säger Orava.

Nej blev ja

Anna-Pia Svarvar, Larsmo.
Anna-Pia Svarvar. Anna-Pia Svarvar, Larsmo. Bild: Ann-Charlotte Åkerholm anna-pia svarvar

Anna-Pia Svarvar har döttrar i sexan och åttan. Precis som de flesta andra föräldrar i Larsmo var hon till en början tveksam till vaccinet.

- Jag tänkte först att mina flickor inte behöver det här men sen började vi diskutera och min man tyckte att de ska få vaccinet, berättar Svarvar.

Efter diskussioner med mannen, döttrarna och vänner bestämde sig Anna-Pia Svarvar för att hennes döttrar ska ta vaccinet.

- Jag vill inte att de kommer hem en dag med den här formen av cancer och vi skulle ha kunnat förhindra det, förklarar Svarvar.

Tidig sexdebut och andra misstolkningar

Yle Nyheter har talat med flera föräldrar i regionen som motsätter sig HPV-vaccinet. Ingen vill ställa upp med sitt namn men några av argumenten lyder så här:

- Man tänker ju på narkolepsifallen. Det är rädslan att man ger någonting åt sitt barn som kanske får konsekvenser, säger en förälder.

- Vi vill inte uppmuntra till sex utanför äktenskapet, säger en annan förälder som anser att dottern inte behöver vaccinet. Föräldern räknar med att dottern bara kommer att ha en partner på grund av religiös övertygelse.

Enligt Hanna Nohynek vid THL är det en vanlig missuppfattning att papillomaviruset bara smittar i samband med sex:

- Viruset kan också smitta via kyssar, säger Nohynek.

Också Anna-Pia Svarvar har fått mothugg av föräldrar som tycker att hon genom att säga ja till HPV-vaccinet uppmuntrar sina barn till en tidig sexdebut. Det argumentet köper hon inte.

- Även om de kommer att ha bara en partner så kan de ju bli smittade av just den partnern, säger Svarvar.

Nohynek på THL vill också rätta till missuppfattningen. Ju tidigare flickor får vaccinet, gärna långt före sexdebuten, desto bättre, menar hon.

- Vaccinet ger det allra bästa skyddet om man ger det i ung ålder, säger Nohynek som hoppas att föräldrarna baserar sina val på medicinska fakta.

Rädsla eller trend?

Tillsvidare har ingen utrett varför motståndet mot HPV-vaccinet är så kompakt just i Jakobstadsregionen. Hanna Nohynek vid THL räknar upp tre möjliga orsaker.

För det första finns det starka vaccineringsmotståndare i regionen och dessutom en rådande trend där man förespråkar naturenlighet och tar avstånd från medicin.

För det andra kan också religiös övertygelse spela in, i och med att HPV-vaccinet kopplas samman med sexuellt beteende, tror Nohynek.

Den tredje orsaken är en rädsla för eventuella biverkningar som finns i hela landet, särskilt efter narkolepsiskandalen i samband med svininfluenssavaccineringen.

Nohynek försäkrar ändå att HPV-vaccinet Cervarix är tryggt och testat:

- I hela världen har man gett just det här vaccinet cirka 53 miljoner gånger. Den säkerhetsinformation vi har är enbart positiv, alltså är det tryggt att ge det här vaccinet, säger Nohynek.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes