Hoppa till huvudinnehåll

Antalet frontalkrockar ökat kraftigt

Biltrafik under vintern
Biltrafik under vintern Bild: Heikki Saukkomaa dåligt väglag

Polisen slår larm om att antalet dödsfall i trafiken har ökat sedan fjolåret. Det är i synnerhet de våldsamma frontalkrockarna med dödlig utgång som har ökat. Nu manar polisen till sans på vägarna.

Antalet frontalkollisioner på raka vägsträckor har ökat med 200 procent jämfört med januari i fjol, till drygt trettio stycken.Ser man på enskilda polisinrättningar, är läget värst i Östra Nyland. Där har antalet frontalkrockar trefaldigats, meddelar polisen. På Polisstyrelsen vill man inte spekulera i vad den här regionala försämringen kan bero på.

Myndigheterna är mycket bekymrade över utvecklingen. På polisen påpekar man att väglaget är helt annorlunda än vid samma tidpunkt för ett år sedan. Nu försvåras läget av snö, is och varierande temperaturer.

- Körstilen måste anpassas till det rådande väglaget och bilisterna bör identifiera och undvika riskerna, säger polisöverinspektör Risto Lammi.

Ouppmärksamma bilister

Han är också bekymrad över att många förare inte koncentrerar sig på trafiken, utan distraheras av exempelvis smartmobiler. Risto Lammi säger också att folk tar på tok för stora risker i trafiken. Han påminner om att det inte bara är antalet omkomna i trafikolyckor som är oroväckande. Även antalet skadade är stort.

- Årligen skadas 5500 personer i trafiken i vårt land, en del av dem allvarligt. Bakom varje siffra finns en mänsklig tragedi, säger Lammi.

Polisinrättningarna har uppmanats att övervaka körhastigheterna och körstil på huvudvägarna extra intensivt de närmaste veckorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes