Hoppa till huvudinnehåll

HRT-styrelsen vill tillåta gratisåk med barnvagnar och rullstol

Jessica Nisén
Nyblivna mamman Jessica Nisén tror att slut på gratisåkandet med barnvagn skulle låsa en del småbarnsföräldrar ännu mer vid hemmet. Jessica Nisén Bild: Yle/Hanna Rundell jessica nisén

HRT:s styrelse vill fortsättningsvis tillåta gratisåk i kollektivtrafiken för personer med barnvagn, synskada eller rullstol. Men medlemskommunerna ska ännu säga sitt om förslaget.

En arbetsgrupp föreslog nyligen omfattande förändringar i biljettpriser inom Helsingforsregionens trafik. Enligt förslaget ska de som åker med bland annat barnvagn och rullstol få åka gratis bara då det enbart är möjligt att stämpla biljetten vid framdörren. I tåget, metron, spårvagnen och buss 550 är det ändå möjligt att stämpla biljetten också på andra ställen.

HRT:s styrelse skickar förslaget på remissrunda till de berörda kommunerna, men styrelsen förordar ändå inte förändringsförslaget. Det här beslöt man under gårdagens styrelsemöte.

- En majoritet i styrelsen är kritiska till de föreslagna förändringarna som vi anser att skulle vara en försämring på många sätt, säger styrelsemedlem Björn Månsson (SFP).

"Blir rusning till bussarna"

- En fråga är om HRT:s styrelse ska ta socialpolitisk hänsyn eller inte. Men det handlar också om trafiksäkerhet. Hur ska till exempel synskadade hitta till biljettautomaterna? Det är tråkigt om folk tvingas ta taxi för att de inte lyckas köpa en biljett, säger Månsson.

Enligt Månsson stämmer det att omständigheterna förändrats, vilket innebär att man idag kan köpa biljett i automater i mitten av alla färdmedel förutom bussar.

- Men börjar man kräva biljett av de här grupperna all annanstans än på bussarna kommer det att bli rusning till dem. Det är i strid med vår strategi som handlar om att betona spårtrafiken.

Kommunerna har tid till april att uttala sig om förslagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen