Hoppa till huvudinnehåll

Bilfritt centrum diskuteras i Jakobstad

Citygruppens Linda Lindroos på Storgatan i Jakobstad
Bra idé med promenadcentrum tycker Citygruppens Linda Lindroos Citygruppens Linda Lindroos på Storgatan i Jakobstad Bild: YLE/Patrik Enlund linda lindroos

Tanken på ett bilfritt centrum i Jakobstad dök upp då man började fundera på vilka områden som måste stängas av för trafik när byggnadsarbetena börjar med den underjordiska torgparkeringen och torghuset.

Halva torget blir en enda stor grop, den andra halvan behövs för maskiner och byggnadslager för torghuset. På avsnitt av Storgatan, Rådhusgatan, Köpmansgatan och Gågatan blir det trafikförbud.

Avspärrningarna leder till att trafiken måste dirigeras om och också bussarna får ta nya rutter. Och vart gör man av med glasskiosken, torghandlarna och matvagnarna? Och hur blir det med Jakobs Dagar och marknaden när så mycket av centrum är avstängt. Det var sådant ett stort antal av stadens tjänstemän och byggarna diskuterade på ett första möte inför de omfattande byggnadsarbetena.

Det var då man också diskuterade möjligheten att på sikt skapa ett bilfritt promenadcentrum. Att Storgatan skulle bli bilfri två kvarter sett från torget liksom en bit av Alholmsgatan.

Jättebra idé

Det var en jättebra idé, säger Sunny Sharma på Kumars restaurang. Det första han skulle göra är att ansöka om att få bygga en uteservering.

-Jakobstad är en sommarstad och behöver mera promenadytor.

Också jag skulle också satsa på en uteservering, säger Ingemo Pörn i Kruska butik och café. Pörn gillar idén med promenadcentrum.

- I dag vågar jag inte cykla med barnen i centrum, bilarna har företräde och det är för farligt för cyklister.

Pörn och Sharma får medhåll av Kim Aumanen på försäkringsbolaget Fennia. Skadegranskningen av bilar har man gjort på gatan utanför kontoret, men den verksamheten kommer troligen att flytta till A-katsastus. Därefter behövs inte parkeringen utanför kontoret. Tummen upp är det också av en annan Kim, nämligen Kim Smedlund på Smedlunds uraffär.

- Idén är helt vettig.

Inte förlorar vi så många parkeringsplatser på Storgatan att det inte skulle kompenseras av parkeringsgrottan under torget, säger Smedlund. Det skulle göra gott åt staden med ett promenadcentrum tror han.

Folk vill köra till butiksdörren

På Öströms guld och optik säger Svante Öström att han inte alls gillar idén. Vi har ju en gågata redan och det räcker väl i en liten stad, säger Öström.

- Folk i Jakobstad är vana att få köra ända till butiksdörren.

Kanske ungdomarna resonerar annorlunda, men här finns mycket att diskutera om det ska bli förändringar, menar Svante Öström. I godis- och videobutiken Makuuni får Öström medhåll. Knappast vill stadsborna ha en gågata till, säger Åsa Sandström. Men hon tveksam till om hon bör ha en åsikt.

- Jag är ju inte Jeppisbo utan flyttade hit 2009 från Helsingfors.

Samtidigt säger hon att hon stortrivs i Jakobstad. I Helsingfors var det så stressigt att hinna med arbete och få barnen i dagis.

- I småstaden prioriteras familjen på ett annat sätt än i storstaden.

Men Storgatan som gågata, nej, där ska bilarna få köra, säger Sandström.

Apotekerskan är diplomat

Frågan har ju varit på tapeten tidigare, säger apotekaren Helena Leikkonen på Bothnia apoteket. Visst vill kunderna ta bil till apoteket, där finns ju också invalidparkering, men tiderna förändras och många städer har ju infört ett promenadcentrum, säger Leikkonen.

- Personligen är jag inte emot förslaget.

Planering pågår

Vad det blir av idén på ett promenadcentrum är för tidigt att säga. Det som mera brådskar är att få någon ordning på trafiken i centrum när så många gator spärras av. Tidtabellen som den nu ser ut är att få igång de arkeologiska utgrävningarna av torget så fort som möjligt. Kanske redan i vinter, säger stadsingenjör Harri Kotimäki. Rivningen av torghuset är tänkt att påbörjas i mars och arbetena på torgparkeringen i maj.

Glasskiosken får troligen flytta till utescenen vid skolparken, torghandlarna till gågatan. Dit förläggs också Jakobs Dagar och marknaden. Matvagnarna har man tänkt flytta till Maria Malms parkering. De passar inte på Gågatan då matrester smutsar ner betongstenarna, säger Kotimäki som prioriterar stenarna framom vårrullar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten