Hoppa till huvudinnehåll

Folköl till finska folket?

Ölburk i aluminium.
Ölburk i aluminium. Bild: YLE/Rolf Granqvist returburk

Det skvalpade till rejält i ölglaset när centerledaren Juha Sipilä föreslog att mataffärerna bara skall få sälja öl som är har max 3,7% alkohol, det vill säga så kallad folköl.

All öl som är starkare än det skulle enligt Centers ursprungliga förslag endast säljas i Alko. Tanken väckte ett ramaskri och Sipilä drog senare tillbaka förslaget. Vad tycker du? Borde Finland övergå till folköl? Svara gärna på vår webbfråga. Passa också på att testa vår ölometer.

Skall Finland gå in för folköl som Sverige?

Nej
81.5% (605 röster)
Ja
19.0% (141 röster)
Antal avgivna röster: 742

Testa vår ölometer

Låt oss leka med tanken att folkölet skulle bli det allena rådande i våra matvaruaffärer. Hur skulle det påverka vår ölkonsumtion? Svaret får du i vår ölometer. Slå in antalet burkar mellanöl du dricker under en vecka. Ölometern räknar sedan hur många burkar folköl som motsvarar samma mängd alkohol.

Hur många öl dricker du i veckan?
Bild: Ale Paiva.

I Slaget efter tolv på på torsdag (12.2) debatteras din finska alkoholpolitiken med ölskribent André Brunnsberg, alkoholforskare Thomas Karlsson från Institutet för hälsa och välfärd THL och Anne Suominen, politisk kommentator på Svenska Yle. Stefan Winiger leder debatten som börjar kl 12.10 på Radio Vega.

Läs också:
Twitterbloggen: Kränk inte min fredagskalja

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt