Hoppa till huvudinnehåll

Läkare tror inte på tonårsflickans D-vitaminförgiftning

D-vitamindroppar i brun flaska på brunt bord.
D-vitamindroppar i brun flaska på brunt bord. Bild: YLE/Jessica Edén d-vitamindroppar

Läkaren Hannu Vierola trodde inte sina ögon då han såg nyheten om tonårsflickan som blev sjuk av att ha ätit för mycket D-vitamin. Han säger att mängden inte överskred några gränser och borde därför inte ha orsakat några symtom.

Då tonårsflickan från Björneborg besökte läkare fick hon diagnosen att hennes symtom berodde på överdriven konsumtion av D-vitamin. Flickan hade varit förkyld en längre tid och led av huvudvärk. Hennes dagliga dos av D-vitamin var 75 mikrogram, vilket enligt rekommendationerna borde vara en lämplig dos. Blodproven visade ändå att mängden varför stor.

”Låter omöjligt”

Läkare Hannu Vierola som är specialiserad på kvinnosjukdomar och insatt i D-vitaminens effekter förvånas över diagnosen. Yle har inte tillgång till flickans exakta blodvärden, så Vierola kan inte kommentera dem. Han tycker ändå att det låter omöjligt att en daglig dos på 75 mikrogram skulle orsaka förgiftning.

- Det skulle säkert vara den första gången någonsin som en sådan mängd skulle utmynna i förgiftning. Till och med småbarn har fått 100 mikrogram om dagen utan att få några symtom.

Kan vara fråga om ett doseringsfel

Flickan som insjuknat hade tagit D-vitamin i form av munspray så det är möjligt att doseringen kan ha blivit fel.

- För att kunna analysera fallet skulle det behövas noggranna blodvärden. Men visst är det möjligt att sprayflaskan har haft något fel som orsakat att det har kommit för mycket vitaminer från den. Flaskan borde undersökas i ett labratorium. Själv rekommenderar jag tabletter, säger Vierola.

Vierola vill betona att man inte ska begränsa sitt D-vitaminintag av rädsla för förgiftning. Vill man vara säker på sitt vitaminbehov kan man gå till ett laboratorium och ta ett blodprov.

Yle Uutiset/ Päivi Meritähti

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes