Hoppa till huvudinnehåll

Lancet: Arbetslöshet bakom många självmord

Personer utanför arbetsförmedlingen i Madrid 27.6.2012.
Spanjorer utanför arbetsförmedlingen i Madrid 2012 Personer utanför arbetsförmedlingen i Madrid 27.6.2012. Bild: EPA/BEATRIZ VELARDIEZ arbetslösa,arbetslöshet,eurokris,europa,madrid,spanien

Arbetslöshet är den direkta orsaken till upp till vart femte självmord, visar en stor internationell studie.

Undersökningen, som publiceras i tidskriften The Lancet, har utförts vid universitetet i Zürich i Schweiz. Den bygger på statistik från 63 länder under åren 2000 till 2011.

I de här länderna begicks under perioden cirka 233 000 självmord varje år. Runt 45 000 fall per år vållades av arbetslöshet. En klar ökning kunde skönjas under åren 2008-2009 då den globala finanskrisen var som värst.

Risken för självmord var 20 till 30 procent högre bland dem som hade förlorat jobbet. Män och kvinnor i alla åldersgrupper är lika utsatta, visar studien.

Forskarna bakom studien säger att strategier för att förhindra självmord är nödvändiga hela tiden, inte bara under dåliga ekonomiska tider.

Arbetslöshet är enligt forskarna en större riskfaktor i länder där det är ovanligt att vara arbetslös.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes