Hoppa till huvudinnehåll

Är du singel? Gå på museum!

Rödmålade läppar.
Rödmålade läppar. Bild: YLE / Glowimages hångel

Är du singel och tycker att det skulle kännas bra med en partner som också är intresserad av kultur, konst och historia? Nu har du chansen att hitta likasinnade. På Alla hjärtans dag ordnas en Singelkväll på Nationalmuseet i Helsingfors.

Kanske hittar du din själsfrände i samband med rundvandringen och de blinddejter som ordnas? I Nationalmuseets verkstad Vintti kan man sedan testa vad en eventuell partner går för, berättar Pepita Ehrnrooth-Jokinen.

Konkurrensen vässar kreativiteten

Tävlingen mellan museerna är hård idag och därför måste museerna ordna evenemang som passar olika åldrar. Singelkvällen på Nationalmuseet är en av dessa publiksatsningar.

Pepita Ehrnrooth-Jokinen är servicekoordinator på Nationalmuseet och påpekar att dessa evenemang är jätteviktiga.
-Numera räcker det inte med någon pysselkväll en gång per månad, säger Pepita Ehrnrooth-Jokinen.

Vigselringar och finanser

Kärlek är en röd tråd genom hela rundvandringen på Alla hjärtans dag och den är uppbyggd av beståndsdelar som är viktiga i ett förhållande.

nationalmuseet, Emil Wickström
Singlarna måste ta sig förbi Emil Wickströms grymma björn men efter den är det fritt fram att mingla nationalmuseet, Emil Wickström Bild: YLE/Marit Lindqvist emil wickström

I skattkammaren kan man beundra ringar och samtidigt passar det kanske att reda ut partnerns finansiella situation. Sådant var ju också viktigt historiskt sett.

Testa kunskaperna hos partnern

Om man hittar en bra person så kan man pröva på att bygga ett hus tillsammans i verkstaden och då ser man om personen man hittat kan någonting – och det är ju allmän känt att ett förhållande som klarar av ett husbygge klarar det mesta.

Utmanar singelkryssningar

-Singelkryssningar och singeldanser är vanliga vid det här laget, men singelkvällar på museum hör till ovanligheterna, säger Pepita Ehrnrooth-Jokinen, som också väntar sig att kvällen blir en succé. Folk brukar dyka upp när olika evenemang ordnas. Människor som tycker om att gå på museum och tycker om historia och kultur samlas nu på ett ställe.

Ja eller nej?

Om dejten inte lyckas så kan man avsluta vid en bibelbild över den sista domen från 1630-talet. I närheten finns också Gustaf Mauritz Armfelts duellpistol. Det är ett bra ställe att bestämma om det blir ja eller nej till en fortsättning på förhållandet.

Match made in Museum! ordnas på Alla hjärtans dag, lördag kl. 18-21.