Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenskt migrationscenter igång i Kronoby

Forskarna Kjell Herberts och Magnus Enlund vid migrationscentret i Kronoby
Forskarna Kjell Herberts och Magnus Enlund Forskarna Kjell Herberts och Magnus Enlund vid migrationscentret i Kronoby Bild: YLE/Patrik Enlund magnus enlund

Emigrationen från Svenskfinland har varit särskilt omfattande, i proportion till övriga Finland. Svenskfinland ser också annorlunda ut när det gäller invandring. Därför beslöt en rad fonder gå in för att stöda starten av ett eget svenskt center.

Nu har vi alla möjligheter att blicka bakåt på Amerika- och Sverigeemigrationen, säger forskarna Kjell Herberts och Magnus Enlund. Minst lika viktigt blir att fokusera på den nya invandringsvågen till Svenskfinland, säger dom
I tre år stöttas migrationscentret i Kronoby av fondpengar, sedan är det meningen att finansieringen ska komma från staten.

Intergrationskonsult Emina Arnautovic
Emina Arnautovic Intergrationskonsult Emina Arnautovic Bild: YLE/Patrik Enlund emina arnautovic

Intergrationskonsult Emina Arnautovic höll festtalet vid måndagens invigning. Arnautovic betecknar sig som en av de moderna finlandssvenskarna. Hon vill att forskarna ägnar tid även åt dagens invandrare och inte bara blickar bakåt.
Kronoby får en eloge av Arnautovic. Om Närpes har varit en föregångare i flyktingmottagande förtjänar Kronoby beröm för sitt integrationsarbete, säger Arnautovic.

-Jag ser fram emot att bli en del av den finlandssvenska historien, säger Arnautovic, nu när man ska börja forska även i den moderna invandringen och hur invandrarna påverkar Svenskfinland.

Vexala byaforskare Ralf Berttula och Gurli Dumell
Byaforskarna Sten Berttula och Gurli Dumell Vexala byaforskare Ralf Berttula och Gurli Dumell Bild: YLE/Patrik Enlund gurli dumell

Detta har jag väntat på i åratal, säger Gurli Dumell som representerar byaforskarna i Vexala. Tillsammans med Ralf Berttula tog de sig en titt på den nya centret.

- Det här kommer vi att ha nytta av, alla vi som rotar i emigranternas historia.

Och dit hör förstås Vexala byaforskare som redan hunnit ge ut sju böcker.

En fantastisk möjlighet för Kronoby folkhögskola, säger rektor Tom Hansén. Miljön är ypperlig eftersom här finns många invandrare, säger Hansén. Folkhögskolan har långt över 20 nationaliteter och jobbar med intergration.

Sven-Olof Karlsson är en av de cirka 15 000 finlandssvenskarna bosatt i Stockholmsområdet.

- Skriver jag någongång en österbottnisk roman är centret det första stället jag besöker,

Karlsson förklarar sig med att de riktiga historierna överträffar fiktionen och här finns att ösa ur, säger han.

Gräsrötternas center

Vem som helst kan besöka mingrationscentret. Där finns en dator där man till exempel kommer in på Migrationsinstitutets passjournaler i Åbo. Enligt Kjell Herberts finns ett enormt outnyttjat material. Från finska Österbotten kommer många förfrågningar till Migrationsinstitutet i Åbo, men det har varit mera glest med intresset från Svenskfinland.

Med ett eget migrationscenter tror Herberts att hembygds- och släktforskare även i svenska Österbotten blir mera aktiva. Migrationscentret i Kronoby är en del av Migrationsinstitutet i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten