Hoppa till huvudinnehåll

Fyratusen abiturienter firar med kryssning

Kryssningsfartyg
Kryssningsfartyg Bild: Yle/Andy Ödman kryssningstrafik

En del kryssningsfartyg kommer i kväll att vara fulla av abiturienter som firar penkisdagen. Enligt Tallink Silja uppför sig ungdomarna väl ombord på fartygen.

Bänkskuddardagen har firats i dag i gymnasierna och många abiturienter deltar i så kallade "abikryssningar" med avgång på torsdag eller fredag kväll. Enligt Tallink Silja är båda dagarnas kvällsavgångar från Åbo slutsålda. Kryssningarna är bokade enkom för de kring 4000 abiturienter som deltar.

Under abikryssningarna mångdubblas antalet väktare ombord i jämförelse med normala avgångar. I hamn kollar personalen speciellt noga resenärernas väskor och att alla fyllt arton. Kryssningarna har bokats gymnasievis för att inga utomstående ungdomar ska slinka med och alla resenärer ombord måste ha en hyttplats. Dessutom måste en vuxen övervakare per trettio ungdomar följa med på resan.

"Brukar löpa smidigt"

Trots en del specialarrangemang har abikryssningarna brukat löpa smidigt utan större problem, intygar kommunikationschef Marika Nöjd vid Tallink Silja.

- De unga har uppfört sig väl och de får tillbringa tiden ombord med sina gelikar. De hamnar inte på kollisionskurs med till exempel seniorer.

Viking Line arrangerar inte abikryssningar från Åbo. Chefsinformatör Christa Grönlund säger att Viking Line behöver sina fartyg för reguljärtrafiken.

Både Viking Line och Tallink Silja ordnar abikryssningar med avgång från Helsingfors.

Läs också