Hoppa till huvudinnehåll

Hela Ingå kyrkby påverkas av 1000 båtplatser

Båtar i Ingå båthamn.
Båtar i Ingå båthamn. Bild: YLE/Malin Valtonen båtplatser

Hur löser man ökad biltrafik då man fördubblar antalet båtplatser i Ingå båthamn?

Det är en central fråga i byggnads- och miljönämndens utlåtande om förslaget till detaljplan för Ingå båthamn.

Det planeras plats för upp till 1000 båtar i hamnen, men enligt nämnden tar förslaget inte ställning till hur man tacklar utmaningar med trafiken, till exempel det ökade behovet av parkeringsplatser.

- Vart sätter helsingforsarna sina bilar? Den tiden då man kom hit med buss är förbi. Nu kommer alla med bilar och var parkerar man dem? Där får man nog tänka om helt och hållet, säger Jorma Laiho (SDP), ordförande för byggnads- och miljönämnden i Ingå.

Trångt i skärgården

Laiho anser att det behövs hamnplatser för 1000 båtar, men är osäker på om de ska finnas i kyrkbyn.

- Det är trångt i skärgården mellan Ekenäs och Porkala. Man ser båtar i varje vik, men är kyrkbyn rätt plats att ha en båthamn? Men det finns inga andra platser.

Nämnden vill också veta var båttrailrar ska förvaras.

- Bakom affärskomplexet Strand finns många båttrailrar för vinterförvar. Tidigare var tanken att området skulle användas till parkering, men trailrarna finns också där på sommaren.

Måste muddra

I sitt utlåtande till förslaget på ändring av detaljplanen över hamnområdet i Ingå centrum anser byggnads- och miljönämnden också att man måste muddra. Trots att planen är att bygga nya bryggor längre ut är vattendjupet grunt.

- Det är omöjligt för båtar med en meters djup att komma genom där.

Kyrkbyn som parkeringsplats?

Byggnads- och miljönämnden anser att man inte heller beaktat hur en större hamn påverkar helheten i kyrkbyn. Man måste också beakta befintliga och framtida affärsverksamheter samt leder för fotgängare och lättrafik.

- Ska vi ha en kyrkby med en småbåtshamn eller ett centrum med en stor hamn där hela kyrkbyn fungerar som en parkeringsplats, undrar Laiho.

Ingå kommuns webb finns det utförlig information om detaljplanförslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland