Hoppa till huvudinnehåll

Jobbsök som 50-plussare - utmanande men inte omöjligt

Daniel Åkermark
Daniel Åkermark Bild: Peter Fahllund/Yle mittjobb

Det går också att hitta jobb som 50-plussare, säger Daniel Åkermark, verksamhetsledare vid Resurscentret Föregångarna. Speciellt viktigt är den egna attityden.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Resurscentret Föregångarna är en arbetsverkstad i Vasa. Till verksamheten hör bland annat att hjälpa människor att få in en fot på arbetsmarknaden.

- Vi finns till för alla arbetssökande. Många förknippar oss med ungdomar men har hjälpt 16- till 65-åringar, säger Åkermark.

Hans främsta råd för arbetssökande är att hålla ångan uppe.

- Den egna attityden väldigt viktig. Vi bistår med att hålla upp tempo. Att söka jobb är ett tufft jobb, säger Åkermark.

Han rekommenderar också att friskt våga söka olika jobb.

- Det gäller att veta vad du söker för jobb och bekanta dig arbetsgivaren. Välj inte bort dig själv på förhand. Vi har alla sett annonser med en massa franska streck om vad man förutsätts ha. Man ska vara aktiv och ändå skicka in ansökan, säger Åkermark.

Napp efter hundratals ansökningar

En som har fått uppleva arbetsmarknadens skuggsida för 50-plussare är Isabella Juselius. Hon blev arbetslös sommaren 2011 och har efter det sökt hundratals olika jobb. Trots en lång erfarenhet inom rederibranschen och inom kundservice var arbetssökandet trögt.

- Då firmorna säger upp i mängd och massor så tittar de inte på åldern utan säger upp från gammal till ung. Sedan när man ska söka ett nytt jobb så då får man kämpa. Då är ålder plötsligt ett problem, säger hon.

Det hände också att arbetsgivarna till och med lät bli att meddela att de inte var intresserade.

- Jag var på några intervjuer där de sade att de skulle återkomma men det gjorde de inte. Då förstod man ju varför. Om åldern börjar på en femma är man ute, säger Juselius.

Om åldern börjar på en femma är man ute

Till sist skedde ändå en vändning. Juselius lyckades få ett vikariat.

- Jag jobbar nu på arkivet vid en av de största hälsostationerna i Helsingfors. Jag trivs jättebra. Jobbet är självständigt och på promenadavstånd hemifrån, säger hon.

För Juselius handlar mycket om attityden. Det är också hennes tips för andra i samma situation.

- Fortsätta söka, ge inte upp och var inte heller rädd för något nytt. Man kan också sadla om i den här åldern. Så ska man ha en positiv attityd, man får inte gräva ner sig, säger hon.

Hur borde då arbetsgivare agera? Juselius recept är enkelt.

- Ta och anställ 50-plussare också. Alla ska få en chans. Äldre har erfarenhet, de behöver inte vara hemma med sjuka barn. Äldre är också lugnare och mera sansade, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Mitt jobb

  • Chatt: Vad händer i arbetslivet?

    Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.

  • Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?

    ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.