Hoppa till huvudinnehåll

Olaglig spritaffär var laglig trots allt

Mataffär
Mataffär Bild: Yle/Erica Vasama mataffär i borgå

Alko-affären i Östermalm i Borgå bryter sist och slutligen inte mot lagen.

Nylands närings-, trafik- och miljöcentral ändrade åsikt efter att Borgå stad bevisat att affären inte stjäl kunder från centrum. NTM-centralen gav för ett år sedan ett utlåtande om Keskos planer på att förnya mataffären i Östermalm, där också Alko är inhyst. Yle Östnyland skrev om fallet i onsdags.

Affären stor men lokal

Den nuvarande fastigheten som ska rivas har endast ett tillfälligt bygglov och det här lovet fann NTM-centralen lagstridigt. Mataffären är mer än 2000 kvadratmeter stor och borde därför betraktas som en regional handelsenhet. En sådan kan inte byggas med tillfälligt bygglov, konstaterade centralen då.

Borgå stad redde ut frågan och kom fram till att mataffären inte har regional betydelse utan är en lokal enhet som inte tar kunder från affärerna i centrum. Det finns inget Alko i kärncentrum av Borgå.

Utredningen fick NTM-centralen att backa. Gränsen på 2000 kvadratmeter kan tolkas flexibelt, konstaterar centralen. Därför får Alko finnas i Östermalm också i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland