Hoppa till huvudinnehåll

Scrolla för evigt på Sevendays

carola ekman
Carola Ekman ska både blogga och podda på den nya webbsatsningen Sevendays.fi. carola ekman Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth carola ekman

På lördag (14.2) är det premiär för den nya blogg- och nöjessajten Sevendays.fi. Carola Ekman är en av bloggarna, som också håller i trådarna för en podd som ska våga föra fram det som ingen annan vågar.

Carola Ekman

  • Har bloggat från och till sedan 2009. Startade sin nuvarande blogg under hösten 2013.
  • Bloggar om inredning, mammaliv, träning, humor, vardag, renovering och annat som hör livet till.
  • Beskriv bloggen med tre ord: Ärlig, personlig och rolig.
  • Startar snart upp podden Två bloggare - en podd tillsammans med Janina Nylund.
  • Beskriv podden med tre ord: Avslöjande, rättfram och humoristisk.

Eftersom Sevendays är en österbottnisk sajt med bloggar, får den oss osökt att tänka på den gamla bloggportalen Papper.fi, som långsamt somnade in för en tid sedan. Bloggaren Carola Ekman tror ändå att Sevendays lyckas bättre med att nå sina läsare.

- Vi har Linn Jung och Anna-Lena Nyfors-Norrgård som jobbar med att uppdatera sajten och hålla den levande. De är två tuffa kvinnor, så den kommer nog inte att dö ut i första taget, säger hon.

Carola tror också att sajten kan fylla ett sorts nöjes- och blogghål på nätet.

- Jag själv har saknat en konkret nöjessida i Svenskfinland där man bara kan gå in och chilla. Sevendays är uppbyggt så att man kan scrolla ända tills batteriet i mobilen tar slut. Det kommer aldrig något slut på sidan, så det finns hela tiden något att klicka på.

Sajten skapar en gemenskap

Bloggare i dag är ganska individuella och många bloggar under egen domän. Carola tror att sajten kan bidra till en fin gemenskap i all individualitet.

- Hittills har jag bloggat själv, och ibland saknar jag nog gemenskapen som vissa andra sajter har, säger hon.

Sevendays är ingen bloggportal, utan mer som en nöjessajt.

En viss bloggemenskap finns redan i facebookgruppen Finlandssvenska bloggare. Carola har också varit med och startat upp bloggen Finlandssvenska bloggare där gemenskapen är stor. Carola tycker ändå inte att man kan jämföra dem med Sevendays, eftersom de är helt olika saker.

Ingen konkurrens i Österbotten

Det finns också en annan bloggportal i Österbotten, som är mer fokuserad på mode, nämligen Autre. Carola tror inte att den nya sajten kommer att konkurrera med dem.

- Sevendays är ju ingen bloggportal, utan mer som en nöjessajt.

Hon tror inte heller att läsarna utanför Österbotten kommer att ha svårt att hitta till sajten, eftersom bloggarna och poddarna handlar om saker som berör oss alla. Ett problem kan ändå uppstå, och det är när Carola och Janina bandar in sin podd. Det är kanske inte alla som förstår Oravaisdialekten som Janina ofta pratar.

- Vi ska försöka tala så att alla förstår oss, försäkrar Carola.

Sevendays.fi

  • Sevendays är en slags nöjessajt som fokuserar på människor, trender och fenomen.
  • Besökaren kommer att kunna läsa bloggar, artiklar och krönikor. Det kommer också att finnas tre olika poddar på sajten.
  • Artiklarna kommer från VBL, ÖT och Sydin, och största delen av artiklarna är livsstil- och nöjesbetonade.
  • Satsningen "People of Österbotten" hör också till konceptet. Där presenteras dagligen en vanlig människa på gatan.
  • Drivs av det österbottniska mediehuset HSS Media.

En jämställdhetsfråga

I exempelvis facebookgruppen Finlandssvenska bloggare riktas det ofta kritik mot att de flesta bloggare är kvinnor, som skriver om typiska ”kvinnliga ämnen”. Hur ser då jämställdheten ut på Sevendays?

- Det är väldigt jämställt. Ena podden och nästan hälften av bloggarna drivs av män, säger hon.

Ämnena det bloggas om är allt från tatueringar, fotografering, mode, träning och föräldraskap. Både Carolas blogg, och podden hon spelar in med Janina Nylund, är inriktade på föräldraskap.

- I vår podd kommer vi att gå djupare in i diskussioner om allt från tonårsproblem, graviditet och förlossning till familjeliv, säger hon.

Snacket de tar upp är sådant som alla kanske inte vågar tala öppet om.

- Till exempel pinsamheter som kan hända i förlossningssalen, hur sexlivet påverkas av att få barn och vad som händer med kompisrelationerna efter att man får barn, förklarar hon.

Behövs det verkligen fler mammabloggar och –poddar?

- Jag tycker inte det behövs fler som bara skriver om vardagliga ting, men nog sådana som vågar säga vad som är jobbigt, säger Carola.

Det är också podden som Carola ser mest fram emot att kicka igång i och med lanseringen av Sevendays.

- Vi kommer att ha mycket kontakt med våra lyssnare. Vi har en facebookgrupp där de kan tipsa oss om ämnen vi ska ta upp. Vi kommer också att ställa frågor, och svaren kan vi sedan läsa upp i podden, säger hon.

Sevendays öppnar upp sina portar på lördagen den 14 februari, och det första poddavsnittet av Två bloggare - en podd är redan inspelat.

Nyligen publicerat - X3M