Hoppa till huvudinnehåll

Snart friteras hundratusentals munkar i Sköldvik

neste oils raffinaderi i sköldvik i borgå
(arkivbild) neste oils raffinaderi i sköldvik i borgå Bild: YLE/Stefan Härus neste oil

En gigantisk femårsrevision inleds vid Nestes raffinaderi i Sköldvik i Borgå efter påsk. Då körs anläggningen ner för genomgång, reparationer och putsning. Om allt går väl borde anläggningen tas i bruk på nytt vid midsommar.

Revisionen vid Neste i Sköldvik sysselsätter 4 000 personer. En fjärdedel är Nestes egna anställda, medan resten kommer från Finland och övriga världen.

De flesta herrgårdar, hotell, flygplatshotell och värdshus mellan Borgå och Ring III är fullbokade för de arbetare som deltar i revisionen vid Neste. Utöver inkvartering behöver de 4 000 arbetarna matsalar, toaletter och parkeringsplatser.

Sist men inte minst behövs en som friterar munkar. Det är en oumbärlig resurs för att arbetet ska löpa, menar Neste.

Baracker hyrs från utlandet

De enorma proportionerna på revisionen är kanske bäst synliga i det faktum att man kommer att behöva 300 byggarbetsplatsbaracker. Så många finns inte ens i Finland och därför måste de hyras från stora världen.

I Sköldvik kommer man dessutom att bygga 16 nya parkeringsområden med totalt 2 800 parkeringsplatser. Lunchtält ska också resas.

Under och innan revisionen kommer Neste att samarbeta med polisen, helt enkelt för att kunna undvika långa köer på motorvägen mellan Borgå och Helsingfors under den värsta morgonrusningen.

Totalt kostar revisionen 100 miljoner euro. Arbetstimmarna uppgår till 1,3 miljoner.

Läs också:
Yle Uutiset: Nesteen jättimäinen korjausurakka Porvoossa vaati oman munkinpaistajan

Läs också