Hoppa till huvudinnehåll

Thalia-priset till två finlandssvenska teatrar

Pia Renes i DuvTeaterns pjäs Den brinnande vargen
Pia Renes i DuvTeaterns pjäs Den brinnande vargen Pia Renes i DuvTeaterns pjäs Den brinnande vargen Bild: Stefan Bremer den brinnande vargen

Teaterinfo Finland delar varje år ut 5 så kallade Thalia-pris till de bästa teaterföreställningarna under det gångna året. I år finns två finlandssvenska föreställningar bland de premierade: Teater Viirus och Teater 90 °:s Där vi en gång flått och DuvTeaterns och Klockriketeaterns Den brinnande vargen.

DuvTeaterns och Klockriketeaterns föreställning är en hyllning till dikter och deras förmåga att uttrycka känslor. På scenen växlar stämningarna vilt och känslorna går från vemodig sorg till uppsluppna skratt och spirande längtan.

Ensemblen på 14 personer på scenen framför sånger, uppläsningar av ett tjugotal dikter och texterna projiceras på väggarna. Vi får möta den barska krogägarinnan, den sjungande servitrisen, postiljonen som kallar yngre män för pojkspolingar och hans klarinettspelande postfröken.

Vi tar också del i den svåra frigörelseprocessen det är för den unga Edith att flytta från sin mamma för att vara tillsammans med Elmer som hon längtar till. Mamma vill inte bli ensam och känner det som om hon skulle drunkna.

BIld från teaterföreställningen Där vi en gång flått.
BIld från teaterföreställningen Där vi en gång flått. BIld från teaterföreställningen Där vi en gång flått. Bild: Cata Portin där vi en gång flått

Där vi en gång flått av Teater Viirus och Teater 90 ° är en travesti på Kjell Westös bok. Men romanen ringar inte bara in temat för pjäsen, den vittnar också om författaren Lauri Maijalas sätt att arbeta.

I Viirus och Teater 90 °:s uppsättning, regisserad av författaren själv, levereras den hårda kärnan än en gång i ett förrädiskt avväpnande paket, fullspäckat av hejdlösa referenser och oheliga allianser.

Läs Anna Dönsbergs och Christel Pettersson recensioner:

DuvTeatern: Den brinnande vargen

Teater Viirus och Teater 90 °: Där vi en gång flått

Läs också