Hoppa till huvudinnehåll

Änkor har inte råd att bo kvar i Esbo

Esbo
Fastighetsskatten i Esbo kan bli en dyr affär. Esbo Bild: Yle/Carina Bruun esbo

Framför allt änkor och åldringar med liten pension tampas med den höjda fastighetsskatten i Esbo. Det var regeringens beslut att den undre gränsen för fastighetsskatten skulle höjas och Esbo hör till de kommuner som drabbas.

- Jag vill vara kvar i mitt eget hem i lugn och ro, säger en äldre dam i Esbo som vill vara anonym.

Kvinnan är änka och bor i ett egnahemshus på en stor tomt. Hennes ekonomi klarar med nöd och näppe av den förhöjda fastighetskatten. År 2014 höjdes skatten från 0,60 procent till 0,80 procent i Esbo.

Det var regeringen som beslöt att höja den undre gränsen för den allmänna fastighetsskatten.

- Jag skulle säga att det är just och just att jag klarar av det. Men jag har vänner som har det så knaggligt att de har svårt att betala skatten, berättar kvinnan.

”Äldre kvinnor lider mest”

Det var hennes man som köpte tomten på sextiotalet och byggde huset.

- Då fick man inte bygga hus på en för liten tomt och det var förmånligt att köpa mark. Därför har jag en så här stor tomt, säger hon.

Huset är två våningar och ligger på en tomt på över tretusen kvadratmeter. Enligt kvinnan är huset inte i det bästa skicket. På några ställen borde man reparera och renovera. Men det är någonting hon varken orkar eller har råd att göra.

- De har inte tänkt på vem som lider mest av det här. Det är ofta änkor och åldringar som får en liten pension som inte har pengar till den här stora nya skatten, berättar kvinnan.

Vägrar flytta

Hon älskar sitt hem och den största lyxen är att få bo kvar där så länge hon bara kan. Att sälja delar av tomten är inte ett alternativ. Sin sista tid i livet vill hon inte bo bredvid en byggarbetsplats där det sprängs och byggs.

- Hur kan de göra så här mot äldre människor som bara vill vara kvar i sina egna hem? Människor har inte samma ork och hälsa att sätta sitt liv upp och ner igen. Jag äger det här, det känns vansinnigt att betala så hög skatt bara för att min man någon gång köpte tomten. Det känns orättvist, säger kvinnan.

25 procent högre skatt

På Finlands egnahemsförbund ryter man också till om fastighetsskatten.

- Det är klart att man måste se till att gamla människor har råd att bo kvar i sina hem. Att ha en stor tomt med hus betyder redan utgifter. Det är inte ett ställe man gör business på, säger Olli-Pekka Laine på Finlands egnahemsförbund.

På förbundet har man räknat ut att man i Esbo i och med höjningen är tvungen att betala ungefär 25 procent mer i fastighetsskatt. Laine uppskattar att det för någon med en flera tusen kvadratmeters tomt kan innebära över fyratusen euro skatt om året.

”Ett besvärligt beslut”

Förutom den allmänna fastighetsskatten kan man få en extra smäll ifall man har obebyggd stadsplanerad tomt i Esbo. Då blir fastighetsskatten tre procent.

Stig Kankkonen (SFP) som sitter i Esbo fullmäktige var emot en höjning. Enligt honom krävde staten att skatten skulle höjas till över två procent. Fullmäktige beslöt sig för tre procent.

- SFP motsatte sig det här för två år sedan. Det var ett besvärligt beslut för oss. Men vi fick med en protokollanteckning att höjningen skulle utredas, berättar han och tillägger att den stora höjningen på över två procent är staten ansvarig för.

Utredningen har inte lyckats på grund av integritetsskäl och ingen enskild person har heller kontaktat Kankkonen.

Det var en stor höjning. Hur bra förberedde ni Esbobor för det här?

- Vi kunde ha informerat om den bättre. För många kom det här tydligen som en chock.

Det finns en del som får stora problem med fastighetsskatten. Vad ska de göra?

- Beslutet är fattat och det är så här nu. Men för dem som fastighetsskatten blir omöjligt att klara finns det en möjlighet att anhålla om befrielse.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen