Hoppa till huvudinnehåll

Befrielsen från skolbänken - bänkskuddardagen

Helén Salminen
Helen Salminen Helén Salminen Bild: yle/Maud Stolpe helén salminen

Bänkskuddardag eller penkkis:

  • Studenter som skulle till de muntliga förhören i Helsingfors visade upp sig i hästdragna droskor.
  • Traditionen spred sig regionalt då examinationen efter 1917 flyttade ut till studenternas hemorter.
  • Bänkskuddardagen kommer från att man nu befriar sig från skolbänken efter många års slit.
  • Penkinpainajaiset i sin tur syftar på krogbänken som studenterna kanske satt på för första gången då skolan slutade för deras del. Kvällen firades ofta tillsammans med rektor och prorektor.
  • På 1950-talet kom karnevalselementen med i bilden.
  • De gamlas dans kom till Helsingfors på 1960-talet och spred sig senare till resten av landet.
  • Den första studentmössan i dagens tappning bars av en student vid avtäckningen av Porthanstatyn i Åbo 10.9 1864.Följande år ses som studentmössans egentliga födelse då fyra studenter i Helsingfors beställde mössor av sömmerskan Maria Grape.

Bänkskuddardagen eller penkkis, som många finlandssvenskar ofta säger, är en stor dag och redan namnet bänkskudd syftar på att abiturienterna nu befriar sig från skolbänken.

Bänkskuddardagen har långa traditioner i vårt land. Dagen går tillbaka till den tid då alla som skulle ta studenten var tvugna att åka till Helsingfors på muntliga tenter.
Då åkte dessa privilegierade personer runt stan i hästdragna droskor för att visa upp sig och det hela var ganska elitistiskt.
Sedan 1918 firas dagen regionalt och alla gymnasier har sina egna fester och upptåg. Det som finns kvar av det gamla skuddandet är att abiturienterna nu mera åker runt stan på lastbilsflak.

Det finns inga speciella normer för hur en penkkis ska se ut och hur man ska klä ut sig, men skolorna och polisen drar oftast upp gränser för att det hela inte ska spåra ur.
De gamlas dans kom till Helsingfors på 1960-talet och har sedan dess spridit sig i regionerna till de elever som blir äldst då abiturienterna har gett sig iväg.

Studentmössan så som vi kan känna igen den idag och som väl är målet för allt det här, hade sin premiär i Åbo då statyn av Porthan avtäcktes 10.9 1864.
Följande år ses som studentmössans egentliga födelse då fyra studenter i Helsingfors beställde mössor av sömmerskan Maria Grape.

Helen Salminen, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi, har undersökt bänkskuddartraditionen lite närmare.