Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 18: Fick vänta tre år på arbetsintyg

arbetssökande med mitt jobb-logo
arbetssökande med mitt jobb-logo Bild: Yle/Malin Valtonen mitt jobb

En läsare som har skrivit in till #MittJobb måste vänta över tre år på ett korrekt arbetsintyg från sin långvariga arbetsgivare. Det gjorde det betydligt svårare att få jobb annanstans. Så här skriver han:

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Jag jobbade 35 år i statens tjänst där man på detta århundrade började med entreprenadanbud och personalen minskades för varje gång bolaget fick entreprenaden förnyad. Jag började fråga efter arbetsintyget en månad innan min sista dag i jobb men fick inget.

Jag hade många olika arbetsuppgifter i firman och började redan som 16-åring. Så man hade ju ingenting att komma med till en arbetsintervju.

När ett halvt år hade gått och jag fortfararande var arbetslös skrev jag till VD. Då fick jag ett bristfälligt arbetsintyg. Jag försökte på många olika sätt få ett mera detaljerat intyg under flera års tid, men utan resultat. Inte ens facket hjälpte mej trots ett 80-tal handskrivna A4 sidor och en mängd telefonsamtal.

Arbetslösheten pågick ända tills socialdirektören och ett jobbsökarbolag kopplades in. Efteråt sände jobbsökarbolaget e-post till min forna arbetsgivare. Först då kom ett bättre intyg - men inte heller det var korrekt. Det var först nu som jag fick hjälp av facket.

Det tredje intyget var inte heller riktigt korrekt. Jag hade varit så länge i jobb att uppgifterna om mej var "uppbrända".

Det tog tre år, en månad och tolv dagar att få ett arbetsintyg från detta statliga bolag. Det måste nog vara något slags finskt rekord. Det skadar ju en ytterligare och skapar osäkerhet när de ser datum och tiden det tagit att få arbetsintyget.

Alla kan ju räkna ut vilken skada man har orsakat mej med sådant förfarande.

Läs också

Nyligen publicerat - Mitt jobb

  • Chatt: Vad händer i arbetslivet?

    Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.

  • Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?

    ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.