Hoppa till huvudinnehåll

Berndt Arell är "Årets Gunnar"

Berndt Arell, Victoria Nylund och Olle Victorzon
Berndt Arell (t.v.) tillsammans med Victoria Nylund, Stundars tf verksamhetsledare, och Olle Victorzon, Stundars ordförande. Berndt Arell, Victoria Nylund och Olle Victorzon Bild: YLE/Roger Källman olle victorzon

Konstvetare Berndt Arell tog på fredagen emot hedersutmärkelsen "Årets Gunnar". Arell får utmärkelsen för sitt arbete som präglas av samma visionära anda som Gunnar Rosenholm, grundaren av museet Stundars.

Gunnar Rosenholm var lärare i Solf i många år. Under den tiden gjorde han en stor kulturgärning. Bland annat samlade han konst till skolan och byggde museet Stundars.

- Han var en visionär, en som kunde se framåt och utveckla saker och ting, säger Olle Victorzon, Stundars ordförande.

Berndt Arell är för närvarande överintendent för Nationalmuseum i Stockholm. Arell blev erbjuden jobbet då han arbetade som direktör för Svenska Kulturfonden. Han tackade ja eftersom arbetet skulle gå ut på att modernisera museet.

- Vi ska skapa nånting nytt som är närmare människors vardag än tidigare. Ett museum som ska vara framgångsrikt och betyda något för människor måste leva i sin egen tid och tala till människorna, säger Arell.

Under sin tid på Kulturfonden initierade Berndt Arell projektet "Museala vardagsrum". Stundars initierade ett samarbete med Sagalunds museer och har utvecklat museets visningsprogram.

- Det är med stor glädje som vi bland annat för detta kan dela ut "Årets Gunnar" till Berndt Arell, som med sin framsynthet och sin förmåga att visionera och entusiasmera är väl värd utmärkelsen, säger Olle Victorzon.

Priset "Årets Gunnar" instiftades i samband med Stundars 40-årsjubileum. Det har delats ut två gånger tidigare: år 2012 till Annina Ylikoski, koordinator inom barnkultur och år 2013 till hembygdsaktivisten Bengt Brors.

Läs också