Hoppa till huvudinnehåll

Därför firar vi Valentin

Alexandra Nyberg
Alexandra Nyberg Alexandra Nyberg Bild: yle/Maud Stolpe alexandra nyberg

Alla hjärtans dag:

  • Firas årligen 14 februari
  • Togs in i vår kalender 1987
  • Kallas också vändagen då man vill betona vänskapen
  • I Finland betonas vänskap mer än kärlek.
  • Går tillbaka till någon Valentin, som man inte ens vet om han eller de har existerat som kristna helgon.
  • Firandet går tillbaka till medeltiden.
  • I England och Frankrike parade man ihop unga par på låtsas för ett år.
  • Firandets attribut är kort, brev, blommor, bakelser, godis och presenter.
  • På vändagen uppmanar Röda korset folk att delta i frivilligt vänarbete.
Vem var egentligen den Valentin som vi numera firar varje år den fjortonde februari? Den frågan och många andra kring vändagen eller alla hjärtans dag har Alexandra Nyberg sökt svaren på.

Det finns olika historier om Valentin och vad han ska ha åstadkommit. Men det är så länge sedan denna person har levt så man vet inte ens om det handlar om en eller flera personer med namnet Valentin, som vi firar.

Hur som helst så tycks alla hjärtans dag, vändagen eller Valentindagen kommit för att stanna. Inte minst för att kommersiella krafter har fått tag på den här dagen då det är ganska långt till andra högtidligheter, som folk kan tänka sig att spendera pengar på. Blommor, bakelser, kort och alla möjliga presenter hör samman med den här dagen. Men frågan är om man inte borde komma ihåg sina nära och kära mer än en dag per år.

Dagen kan kännas som en rolig högtidsdag för den som får många kort, blommor och presenter men för dem som blir utan kan den här dagen kännas ensammare än alla andra dagar på året. Alexandra Nyberg, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi, har tagit reda på varför och hur folk firar den här dagen.

Läs också