Hoppa till huvudinnehåll

Euroområdet överraskar med bra tillväxtsiffra

En Airbus A400M för det tyska försvaret byggs vid Airbus Defence and Space i Bremen i Tyskland.
En Airbus A400M för det tyska försvaret byggs i Bremen i Tyskland. En Airbus A400M för det tyska försvaret byggs vid Airbus Defence and Space i Bremen i Tyskland. Bild: EPA/INGO WAGNER airbus a400m

Euroområdet uppvisar en överraskande stark tillväxt för 2014, visar siffror från Eurostat.

Tillväxten blev 0,3 för årets sista kvartal jämfört med föregående kvartal. För hela året blev tillväxten 0,9 procent. EU-kommissionens prognos från förra veckan utgick från en tillväxt på 0,8 för 2014.

- Tillväxten är anspråkslös i ett internationellt perspektiv, men för eurozonen är siffran den bästa sedan första kvartalet 2011, säger Jennifer McKeown vid forskningsbolaget Capital Economics.

McKeown bedömer att oron över Greklands ekonomi vägs upp av sjunkande oljepriser och den billigare eurokursen.

Ekonomen Anna Maria Grimaldi vid bankkoncernen Intesa Sanpaolo SpA säger till nyhetsbyrån Bloomberg att eurozonen nu för första gången på två år går i riktning mot en stabil tillväxt. Förutom eurokursen och oljepriset nämner hon också de låga räntorna till följd av Europeiska centralbankens kvantitativa lättnader som orsaker till tillväxten.

Tillväxten var speciellt stark i Tyskland och Spanien. För Tysklands del blev tillväxten för hela året 1,6 procent. I synnerhet konsumentefterfrågan ökade. Ekonomen Andreas Rees vid UniCredit säger till Reuters att somliga efter sommaren talade om risken för en recession i Tyskland, men i stället har ekonomin återhämtat sig. Han säger att de tyska siffrorna är hoppingivande.

De grekiska siffrorna är däremot oroväckande eftersom ekonomin krympte med 0,2 procent under årets sista kvartal jämfört med föregående kvartal. För hela året uppvisar Grekland ändå en tillväxt på 0,8 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes