Hoppa till huvudinnehåll

Fem skolor anmäls för religiöst program

Ströhö
Enligt regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har klagomålen riktats mot skolor i Åbo, S:t Mårtens, Salo, Nystad och Björneborg. Ströhö Bild: YLE/Stella Brunberg strömborgska högstadiet

Fem skolor i sydvästra Finland har anmälts för religionsutövning i skolan. Klagomålen har ökat efter att Fritänkarförbundet nyligen lanserade en webbtjänst där man anonymt kan anmäla brister i skolor.

Webbtjänsten Kantelupukki gör det möjligt för vem som helst att anonymt lämna in klagomål ifall man anser att skolorna inte följer anvisningarna för religionsutövning.

Enligt regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har klagomålen riktats mot skolor i Åbo, S:t Mårtens, Salo, Nystad och Björneborg. Esko Lukkarinen, som ansvarar för utbildningsfrågor vid regionförvaltningsverket, säger att det främst handlar om fall där innehållet i program som ordnats av skolan uppfattats som religiöst. Han ser ett tydligt samband mellan webbtjänsten och antalet klagomål som riktats mot skolor.

- Vanligtvis får vi in 1-2 skolrelaterade klagomål per månad men nu har vi på några veckor fått in fem klagomål.

De berörda skolorna har nu tid till slutet av februari att komma med en förklaring.

Utbildningsstyrelsen gjorde i höst upp nya anvisningar som har att göra med religionsutövning i skolor. Enligt anvisningarna ska till exempel föräldrarna meddelas på förhand om det ordnas religiöst program i skolan. Elever som inte medverkar ska erbjudas alternativt program.

Kyrkpressen var först ut med nyheten.

Läs också