Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot indragningen av veckoslutsberedskapen i Houtskär

hälsogården i houtskär
Social- och hälsovårdsnämnden i Pargas beslöt nyligen att dra in veckoslutsberedskapen i Houtskär från och med 1 april. hälsogården i houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus hälsogården i houtskär

Beslutet att dra in veckoslutsberedskapen väcker bestörtning i Houtskär. Fortsätter det så här måste jag snart flytta härifrån, säger en ortsbo.

Nyligen beslöt social- och hälsovårdsnämnden i Pargas att från och med första april dra in veckoslutsberedskapen i Houtskär. När Yle Åboland besöker hälsogården i Houtskär för att höra vad ortsborna tycker om beslutet är det ord och inga visor som gäller.

edgar sjövall
Edgar Sjövall tycker inte staden tar helheten i beaktande när man drar in veckoslutsberedskapen. edgar sjövall Bild: Yle/Johanna Ventus edgar sjövall
- Det är hemskt! Man kan ju inte välja när man blir sjuk utan blir också sjuk på veckosluten, säger Maria Tainio.

- Det är bestört att dra in veckoslutsberedskapen, säger Edgar Sjövall.

Risk att folk drar sig för att söka vård

Sjövall som länge var aktiv inom kommunalpolitiken i Pargas har med intresse följt med utvecklingen i Houtskär. Han anser att man genom att dra in veckoslutsberedskapen inte tar helheten i beaktande.

- Risken är att det finns de som nu drar sig för att uppsöka vård. Skador som inte blir tas om hand i ett tidigt skede riskerar att bli svåra och dyra. Jag tror att det finns många som om det händer något på helgen nu kommer att vänta med att söka vård till måndag då hälsogården har öppet istället för att åka in till Åbo.

Också Tainio är mycket orolig över utvecklingen i Houtskär. Så orolig att hon nu trots att hon bott över 20 år i Houtskär börjat överväga att flytta.

- Om vi inte har hälsotjänster betyder det att jag måste flytta härifrån. Jag är ensam och gammal och klarar mig inte själv.

Avstånden en stor utmaning

Houtskärs hälsostation är den enda av skärgårdsstationerna som har veckoslutsberedskap. I de andra före detta skärgårdskommunerna har funktionen dragits in före kommunsamgången. Läkaren Nina Alopaeus som den här dagen är på plats vid hälsogården i Houtskär delar ortsbornas oro över konsekvenserna av att veckoslutsberedskapen dras in och tycker att de långa avstånden motiverar att servicen borde få finns kvar i Houtskär.

läkare nina alopaeus
Läkaren Nina Alopaeus tycker de långa avstånden motiverar att det finns veckoslutsberedskap i Houtskär. läkare nina alopaeus Bild: Yle/Johanna Ventus läkare nina alopaeus
- De långa avstånden är ett stort bekymmer. Jag förstår att det måste kännas frustrerande att om man får till exempel ett sår som måste sys bli tvungen att ta sig till Åbo. Har man tur med färjorna tar det tre-fyra timmar och sen ska man tillbaka samma väg. Jag är rädd att konsekvensen blir att människorna inte åker.

Ambulans ersätter inte veckoslutsberedskapen

Social- och hälsovårdsnämnden motiverade att beslut att dra in veckoslutsberedskapen med att det är sjukvårdsdistriktets uppgift att ansvara för akutvården i Houtskär och att det finns både ambulans och läkarhelikopter i beredskap. Dessutom ska en defibrillator anskaffas till Houtskär. Ett argument Alopaeus inte köper.

- Det känns inte vettigt att en ambulans ska komma hela vägen hit till skärgården för en sådan krämpa som en sjukskötare här kunde ta hand om.

Hittills har en sjukvårdare från äldreomsorgen varit i beredskap från lördag morgon till söndag kväll. Men i årets budget finns det inte pengar reserverade för verksamheten och från och med april kommer servicen att dras in. Om målet är att spara pengar, tror Nina Alopaeus att staden på det här sättet gör sig själv en björntjänst.

- Jag tror det blir dyrare i längden. Inte är besöken vid samjouren i Åbo billiga de heller och då vet man inte vad det kostar om folk väljer att stanna hemma och besvären blir värre, säger Alopaeus.

Läs också:

Veckoslutsverksamheten dras in i Houtskär

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland