Hoppa till huvudinnehåll

Max och Mustikka tar siesta i Tolkis katthus

Borgånejdens djurskyddsförenings katthus i Tolkis
Katthuset i Tolkis i Borgå Borgånejdens djurskyddsförenings katthus i Tolkis Bild: Yle/Sune Bergström borgånejdens djurskyddsförening

Just nu är det ganska lugnt och tyst i Borgånejdens djurskyddsförenings katthus i Tolkis men på hösten och våren är det full rulle.

Kommunerna är skyldiga att ordna tillfällig vård i 15 dagar för katter och hundar samt andra motsvarande små sällskaps- och hobbydjur som hittats lösa och tagits i förvar. I Östnyland är det katthusen i Borgå och Lovisa som har hand om upphittade katter. De förmedlar också katter till nya ägare om den gamla ägaren inte hör av sig.

Katthuset har tretton olika rum, bland annat skilda karantänsrum för nya katter.

Matilda Ekholm arbetar i katthuset. Hon konstaterar att fenomenet sommarkatter fortfarande existerar. Familjer tar en kattunge till barnen i början av sommaren, för att sedan på hösten lämna katten vind för våg på sommarstugan.

Katthus i Nyland (på finska)

Läs också: Yle Östnyland har uppmärksammat ett fall i Borgå med en man som har haft trettio katter hemma hos sig. Nu har mannen tillsammans med veterinärmyndigheterna och katthusen i Borgå och Lovisa kommit överens om att han ger bort största delen av sina katter. En del behåller mannen efter att de har steriliserats.

Snipp, snapp, snut - så var kattsagan slut!
"Det är inget bra kattliv"
300 euro på kattmat – i månaden!
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!