Hoppa till huvudinnehåll

Svenska judar lider för hatet mot Israel

Jehoshua Kaufman, ordförande i Judiska församlingen
Jehoshua Kaufman, ordförande i Judiska församlingen Bild: Yle/Ingemo Lindroos ordförande i judiska församlingen

Glåpord, sabotage och dödshot. Det är vardagen för judar i Malmö, som tvingas motta mycket aggressioner på grund av konflikten mellan Israel och Palestina.

Henrik Grynfeld arbetar som högstadielärare i en skola i det invandrartäta Rosengård i Malmö. För en jude är det en utsatt position och trakasserierna kommer ofta från ungdomar med bakgrund i Mellanöstern.

- Jag blev kallad för jude. Jag blev hotad. Jag fick höra saker som "vi ska döda alla judar och dig också". Så fort det är någonting som inte är som de här ungdomarna har tänkt sig, så har man alltid ett argument i bakfickan, och det är att man är jude, säger Grynfeld.

Hatbrotten riktar sig till stor del mot aktiva inom den judiska församlingen och synagogan har flera gånger utsatts för skadegörelse. Under gudstjänsten står där vakter utanför och metallstängsel har nyligen satts upp.

- Om vi tittar på rabbinens situation - han klär ju sig traditionellt väldigt judiskt. Han far ju illa - om inte varje vecka så nästan; det är glåpord eller man kastar saker efter honom. Det händer även andra, säger Jehoshua Kaufman som är ordförande för Judiska församlingen i Malmö.

- Samtidigt vill jag inte överdriva det. Det händer inte alla och inte hela tiden. Men om vi tittar på de senaste tjugo åren så har det hänt mera de sista tio åren än de tio åren innan.

Hatbrotten mot judar har nya drag

Malmöpolisen bekräftar att hatbrotten mot judar har minskat från nynazistiskt håll. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet har de snarare en koppling till konflikten i Mellanöstern.

- Vi lever ju i ett annat samhälle än förr i tiden. Det är mer globaliserat på alla sätt. Vi ser tydligt strömningar i omvärlden också på lokalplanet. Och vi märker när vi talar med de här grupperna att de kan känna en viss oro, säger Mats Karlsson, biträdande områdeschef i Malmö.

Judarna själva säger att de inte skulle visa öppet att de är judar i vissa stadsdelar, som Rosengård.

- Jag känner mig trygg så länge jag inte visar vem jag är - jag skulle inte springa här med kippa eller davidsstjärna, säger Henrik Grynfeld.

Det är inte många invånare av dem vi träffar i Rosengård som vill kommentera det här problemet. Flera påpekar att många muslimer själva utsätts för islamofobi och hatbrott.

Adam Omar kommer från Somalia och han känner till att judarna är utsatta för en del mulimska personers aggressioner här i Malmö.

- Ja, jag kan förstå att det finns både de som tar sina utgångspunkter från konflikter i Mellanöstern, men också andra nazister eller andra ideologier mot judarna, så absolut - de har anledning att vara rädda, säger Omar.

Muslimer utsätts

Men hatbrotten mot muslimer är också allmänt förekommande och islamofobin syns i Malmö. Bland muslimerna i staden finns en rädsla för att alla muslimer förknippas med aggressionerna mot stadens judar.

Också inom den judiska församlingen finns en medvetenhet om den här problematiken.

- Det finns ingen anledning att agera gentemot det muslimska samfundet, eftersom det muslimska samfundet inte har några bekymmer. Det är en part som alla andra och de är trevliga och sympatiska. Utan det är små grupper som agerar ut några av de attityder som finns med från Mellanöstern, säger Jehoshua Kaufman vid den judiska församlingen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes