Hoppa till huvudinnehåll

Berlinalehuvudpriset till Iran

Galapalatset Berlinale Palast där kvällens pris delas ut, i en sal som rymmer närmare 1.500 åskådare.
Galapalatset Berlinale Palast där kvällens pris delas ut, i en sal som rymmer närmare 1.500 åskådare. Bild: Yle/Tomas Jansson berlinale 2015

Regissören Jafar Panahi tog som väntat hem den gyllene björnen när en av världens viktigaste filmfestivaler Berlinale delade ut sina prisbjörnar på lördag kväll. Skådespelarprisen gick till engelska Charlotte Rampling och Tom Courtenay.

Juryordföranden Darren Aronofsky talade om ”ett kärleksbrev till filmen” när han karaktäriserade den viktigaste utmärkelsens mottagare; iranska Jafar Panahis ”Taxi”. Det handlar om en lågbudgetfilm där Panahi själv sitter bakom taxiratten och via de människor han kör omkring presenterar en bild av dagens Iran.

Landets myndigheter har redan för flera år sedan bestraffat Panahi med både arbets- och utreseförbud, han kunde alltså inte själv ta emot priset. På plats i Berlin fanns istället hans fru, och hans tonåriga systerdotter som gråtande steg upp på scenen och tog emot guldbjörnen.

Filmen ”45 years” tog hem storslam på skådespelarfronten med silverbjörnar både för bästa manliga (77-åriga Sir Tom Courtenay) och kvinnliga huvudroll (Charlotte Rampling), dessutom bör silverbjörnen för en exceptionell insats nämnas. Den gick till norska kameramannen Sturla Brandth Grøvlen som i filmen Victoria förverkligade idén om en film utan ett enda klipp – hela filmen på över två timmar är gjord med en enda tagning.

Andra pris gick till Guatemala, Rumänien, Polen och Spanien. De budget- och skådespelarmässigt riktigt stora filmerna fick, som väntat, resa hem utan priser.

Alla priser hittar man på berlinale.de

Läs också