Hoppa till huvudinnehåll

Gunvor Enberg tror på kärleken

Gunvor Enberg tror på kärleken.
Gunvor Enberg tror på kärleken. Bild: Yle / Hannah Norrena gunvor enberg

Gunvor Enberg, 84 år, var med i tv-serien Hjärtevänner för några år sedan - ett program i vilket äldre människor söker kärleken. På Alla hjärtans dag besökte hon Lördax-studion för att berätta om sitt liv och hennes syn på förhållanden och kärlek.

Det är alltid lika lärorikt att höra någon med ett långt liv bakom sig berätta om vilka vändningar och val livet faktiskt kan innehålla. Gunvor bjuder på historier om kärlek, passion, sjukdom, död, ny förälskelse, lycka, mera sjukdom och död, nya möten och relationer…om alla olika typer av män hon av olika orsaker har älskat under sitt liv.

- Jag träffade min man på 50-talet då vi hörde till en ungdomsförening som hette Bomben. Jag hade varit förlovad tidigare så han var inte den förste jag föll för. Jag jobbade då på kvällarna på en matbar på Mannerheimvägen och en kväll erbjöd sig att bära min väska till tåget, vilket jag tyckte var en utmärkt idé. Kort efteråt bjöd han ut mig på nytt och efter det hängde vi ihop.

”Vill du bli Fru Enberg?”

- Efter ett tag frågade han om jag kunde tänka mig att vi skulle gifta oss och bilda familj, om jag ville bli fru Enberg. Jag skrattade och sa att jag inte kan vare sig diska eller pressa hans byxor men då sa han att han bara vill att jag ska bli fru Enberg och sen gick det så att jag blev en pingstbrud. Han tog alltid mycket väl hand om mig och vi hade ett fint 30-årigt äktenskap tills han gick bort 1986.

Man ska komma ihåg att uppskatta varandra och så är ”tack” och ”förlåt” är stora ord som man kommer långt med.

Det brukar ofta talas om hur svårt det är att få ett förhållande att fungera och att man måste jobba på det. Enligt Gunvor finns det några enkla riktlinjer som gör det lättare.

- Kärlek, kärlek och ännu mera kärlek. Man ska komma ihåg att uppskatta varandra och så är ”tack” och ”förlåt” är stora ord som man kommer långt med.

Kärleken traskar in på ett hotell i Salo

Det ger perspektiv då man inser att även om man inte alltid gör de mest klockrena valen kan man alltid välja om, välja bättre och att det alltid kommer in nya människor genom dörren och att man aldrig upphör att förvånas så länge man vågar lite.

- Några år efter min mans död var jag med min väninna på resa till Salo och där på hotellet träffade jag en ny man som bodde vägg i vägg med oss. Vi åt middag tillsammans den kvällen och från den dagen höll vi ihop ända tills den dag han dog 2002. Det var nog verkligen ett fint förhållande, kärlek i högsta grad där också.

Hoppas på kärleken ännu vid 84

Jag har en bekant som brukar skämta och säga att hon alltid går omkring med en förlovningsring i fick för att man aldrig vet vem man möter.

Idag lever Gunvor ett aktivt singelliv i Sjundeå där hon inte bara tar hand om sitt eget hus utan också är verksam i många fritidsaktiviteter och föreningar, bl.a. Sjundeå pensionärer. Trots sin höga ålder hoppas hon fortfarande på att få uppleva kärleken igen trots att hon enligt sig själv anser det vara ganska osannolikt.

- Jag hör till olika föreningar för jag vill komma ut och man kan aldrig veta vad ödet har i sitt sköte. Jag har en bekant som brukar skämta och säga att hon alltid går omkring med en förlovningsring i fick för att man aldrig vet vem man möter.

Gunvor Enberg gästade Lördax-studion 14 februari 2015 och intervjuades av Hannah Norrena. Den andra säsongen av Hjärtevänner startar på Yle Fem den 22 mars 2015.

Nyligen publicerat - Vega