Hoppa till huvudinnehåll

Ligety hittade storformen i sista stund – Sandell på 14:e plats

Ted Ligety låg bara på en femte plats efter första åket men kom igen och vann klart före Marcel Hirscher och Alexis Pinturault. Marcus Sandell var som bästa finländare 14:e man i storslalomtävlingen i Beaver Creek.

Ted Ligety kom till hemma-VM med fyra raka segrar i bagaget just från Beaver Creek, men fick nöja sig med den femte snabbaste tiden i det första åket. I det andra plockade han fram den forna storformen och bjöd publiken på ett åk som endast Ligety kan visa upp.

Den 30-åriga amerikanen hade den i särklass snabbaste tiden i den andra omgången och slog Hirscher som ledde efter det första åket med 0,45 sekunder. Alexis Pinturault tog brons, precis som i OS i Sotji

Ligety tog sitt tredje raka VM-guld i storslalom, en bedrift som ingen klarat av tidigare. Han är nu uppe i sju VM-medaljer av vilka fem är guld

- Det här var min absolut svettigaste VM-seger och ett väldigt emotionellt ögonblick att kunna vinna inför dessa fantastiska mänskor, berättar en klart tagen Ligety efter tävlingen.

För finländarna bjöd tävlingen på flera goda och mindre goda stunder. Positivast var Marcus Sandells och Samu Torstis insatser i början av det första åket då duon var till och med snabbare än Hirscher.

Sandell som låg elva efter det första åket föll ner till en 14:e plats efter en miss i början av det andra åket.

- Inte skulle jag säga att jag var övertänd. Det är ett VM och då kör man för medaljerna, säger Sandell till Yle Sporten direkt efter tävlingen.

- Det fanns mycket positivt, men även en hel del missar. Varför jag var långsam i slutet av banan måste vi analysera och ta lärdom av, avslutar Sandell som åker redan på lördagen till Europa för att inleda förberedelserna inför världscuptävlingen i Garmisch-Partenkirchen den första mars.

Torsti kände sig tom efter 21:a platsen.

Samu Torsti fick till stånd karriärens bästa VM-placering då han slutade på en 21:a plats. Även Torsti hade en lyckad inledning på tävlingen, men en miss före flacken i det första åket kostade tid. Torsti låg 20:e halvvägs in i tävlingen.

- Jag är varken nöjd eller missnöjd, det känns bara ganska tomt just nu, säger Torsti som tog karriärens första världscuppoäng i Beaver Creek för två månader sedan.

- Det blev små misstag som kostade tid, men i det stora hela kändes det helt okej.

Du slutade 21:a i OS och nu blev det samma placering i VM. Är du en bättre åkare än för ett år sedan?

- Det skulle jag våga påstå. Då man ser på resultatlistan så tycker jag att den här tävlingen höll en högre nivå.

Och vad blir det för ett skolvitsord för dig i dagens tävling?

- Jag ger mig en sjua. Ett betyg som man vågar visa åt mamma, men jag ska inte förvänta mig något stipendium, avslutar Torsti före han måste rusa till iväg dopningstestet.

Herrarnas storslalom:

1. Ted Ligety USA 2.34,16
2. Marcel Hirscher AUT +0,45
3. Alexis Pinturault FRA +0,88
4. Felix Neureuther GER +1,10
5. Matts Olsson SWE +1,23
6. Roberto Nani ITA +1,41
--------
14. Marcus Sandell FIN +2,73
21. Samu Torsti FIN +3,73
Eemeli Pirinen FIN DNF1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport