Hoppa till huvudinnehåll

Sushi på alla hjärtans dag

Krögarparet Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff gästade programmet Efter nio och berättade om sitt förhållande och bjöd på sushi. Karisbördige Filip Langhoff med hustru driver i dag restaurangen Ask i Helsingfors, som ifjol belönades med en Michelinstjärna.

Filip Langhoff är kock och Linda Stenman-Langhoff sommelier, alltså vinkännare.

I programmet fick de i uppgift att laga något som de tycker om att laga tillsammans. Det blev sushi eftersom det skiljer sig från det de annars lagar på jobbet.

- Det är det vi brukar laga hemma om vi ska laga något lite speciellt tillsammans, säger Filip Langhoff.

Finländska råvaror

Sushin paret bjöd på innehöll bland annat gös, strömming, lake och rökt renhjärta.

Filip Langhoff berättar att han från början inte visste att man kunde äta rå lake.

- Sedan talade jag med en fiskare från Ingå som sa att det bara är strunt. Det kan man göra hur bra som helst bara den är fiskad i havet.

Till maten bjöd paret på speciellt grönt te och vin köpt på Gardemoens flygplats i Norge eftersom paret har tillbringat mycket tid i just Norge.

- Det är ett vin från en vingård jag besökte för tio år sedan, berättar Linda Stenman-Langhoff.

Ingen blixt från klar himmel

Paret träffades på Ålands hotell- och restaurangskola i slutet av 1990-talet. De minns att de bodde på samma internat, men har inget minne av sin första träff.

Det bor och jobbar tillsammans, men det är inget problem tycker de.

Linda Stenman-Langhoff beskriver läget mer som en livsstil.

- När jag kommer hem kan vi diskutera gemensamma problem och behöver inte fråga hur den andras dag var.

Filip Langhoff berättar att paret alltid har talat mycket med varandra också då de inte har jobbat på samma plats.

- För oss har det inte varit något problem att vi har diskuterat ett gemensamt problem istället för problem på varsitt håll. Dessutom handlar det ju inte allt om problem utan det kan också handla om positiva saker, säger han.

Påminner om livet utanför jobbet

Filip Langhoff berättar också att han har en tendens att slukas upp av sitt arbete och bara se det han just då håller på med, till exempel att skriva en ny meny.

- Då är det bra att ha någon vid din sida som påminner dig om allt det andra i livet också.

Just nu är det spännande tider för paret eftersom det i slutet av februari klarnar det hur det går med årets Michelinstjärnor.

Läs också