Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Hansdotter ska ta Sverige högst upp på podiet

Frida Hansdotter har vunnit två gånger i världscupen och är redo för VM-guld. Bild: EPA/ANTONIO BAT frida hansdotter

Sverige har tagit två bronsmedaljer i VM genom Jessica Lindell-Vikarby i storslalom och tredje platsen i lagtävlingen. Nu gäller det för Frida Hansdotter att hantera pressen som förhandsfavorit och att som första svenska vinna ett VM-guld sedan världsmästerskapen i Åre 2007.

Förutsättningar: Ingen av deltagarna har åkt någon världscuptävling i lördagens tävlingsbacke. Damerna som deltog i måndagens superkombination med Tina Maze, Nicole Hosp, Michaela Kirchgasser och Kathrin Zettel kan dra fördel av detta.

Håll koll på: Sveriges Frida Hansdotter. 29-åringen leder slalomvärldscupen och har stått på prispallen i fyra av säsongens sex deltävlingar. Hon ledde tävlingen efter det första åket i förra VM i Schladming, men fick då nöja sig med brons. Mikaela Shiffrin vill inget annat mer i världen än försvara sitt VM-guld på hemmaplan. Vad amerikanskan visat upp så här långt i VM får mig att tvivla en aning på hennes guldchanser. Kathrin Zettel brukar åka bra i Nordamerika. Veronika Velez Zuzulova kan skrälla och räkna inte heller ut en viss Tina Maze.

Visste du att: Frida Hansdotter skulle bli blott den tredje blågula damen att vinna ett VM-guld. Det är endast Pernilla Wiberg och Anja Pärson som fått ställa sig högst på pallen av svenskorna.

Referentens tips: Hansdotter ledde kvällstävlingen i Flachau efter det första åket och behöll ledningen. Nu kommer hon att göra samma sak i februarisolen i Beaver Creek. Shiffrin kommer nära men slutar tvåa och bronset går till Michaela Kirchgasser.

Damernas slalom direkt på Arenan med start kl. 19.15 och i Yle Fem kl. 20.00. Det andra åket direkt i TV2 kl. 23.15. De finländska damerna Merle Soppela och Kristiina Rove startar med nummer 35 och 52.

Svenskt referat: Kristian Karlsson, på finska Nina Vanhatalo tillsammans med Kalle Palander.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport