Hoppa till huvudinnehåll

Backlegenden tillbaka i VM-Falun efter 22 år!

Ahonen
Janne Ahonen gör sitt tionde VM. Ahonen Bild: EPA/JAN WOITAS janne ahonen 2013

Janne Ahonen inledde sin framgångsrika VM-bana år 1993 i Falun som 15-åring. Nu, 22 år senare, är en av Finlands genom tiderna bästa backhoppare med igen.

VM på skidor i Falun 1993. Masahiko Harada vinner normalbacken före Andreas Goldberger och Jaroslav Sakala. Espen Bredesen är kung i stora backen, medan Sakala och Goldberger även här tar hand om de övriga medaljerna. Norge vinner lagbacken före Tjeckoslo... förlåt Tjeckien som tar silver, och Österrike som tar brons. En 15-årig finländare vid namn Janne Ahonen gör sin VM-debut i en finsk trupp där Toni Nieminens femte plats i normalbacken är bästa placering.

Finlands framgångar, ja backhoppning överlag, kan inte intressera ett några månader gammalt slovenskt gossebarn vid namn Peter Prevc det minsta. Lille Peter är väldigt omedveten om att han 22 år senare leder världscupen och går in som storfavorit i VM. Mycket har hänt under åren som gått. Men vissa saker verkar bestå: mellan Prevc och hans första VM-guld finns bland annat samme Janne Ahonen, och för den delen också den japanske legenden Noriaki Kasai.

I Falun 1993 blev det inga medaljer för Ahonen, men redan två år senare i Thunder Bay tog han sitt första VM-guld (tillsammans med Jani Soininen, Mika Laitinen och Ari-Pekka Nikkola) när Finland vann lagbacken. I Trondheim 1997 kom två VM-guld till, och sina två senaste VM-guld tog han 2003 i Val di Fiemme och 2005 i Oberstdorf. Utöver sina fem guld har han också vunnit tre VM-silver och två VM-brons. Plus två OS-silver samt sju VM-medaljer i flyg-VM.

"Allas formkurva pekar uppåt"

Ahonen valdes med i VM-laget på måndagen. Han åker till VM i Falun tillsammans med fyra andra backörnar: Lauri Asikainen, Ville Larinto, Jarkko Määttä och Harri Olli. För Ahonens del blir årets VM hans tionde.

- Backlandslagets idrottare valdes på basen av resultaten i de senaste tävlingarna i världscupen och Continental-cupen, poängen i världscupen samt träningslägret i Lahtis föregående vecka, säger Finlands chefstränare Jani Klinga i ett pressmeddelande.

- Efter att vi gick igenom alla kriterier fick vi fram vår bästa kvintett för tillfället. Allas formkurva pekar uppåt vilket ger positiva utsikter inför Falun.

Finlands backlandslag reser till Falun på onsdag. Kvalet till normalbacken avgörs på fredag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport