Hoppa till huvudinnehåll

Franskt stridsflyg till Egypten - en ifrågasatt affär

dassault rafale
Stridsflygplanet Dassault Rafale dassault rafale Bild: EPA/DOMINIC FAVRE dassault rafale

På måndag ska miljardkontraktet om den franska försäljningen av stridsflygplanen Rafale till Egypten undertecknas i Kairo. Viss kritik präglar dock affären då Egypten anklagas för grova människorättsbrott.

Kontraktet är värt över fem miljarder euro, och bland de anställda hos stridsflygplanens tillverkare Dassault är stämningen positiv. De har väntat otåligt på affären.

- Kontraktet kommer att ge syre för de anställda, säger en arbetare vid Dassault-koncernen.

Affären försäkrar de 7 000 anställdas fortsatta sysselsättning vid Dassault-koncernen och dess olika dotterbolag. Dessutom kommer flera hundratals nya arbetstillfällen att skapas i Frankrike.

Rafale är ett plan som anses vara en allvarlig konkurrent till svenska Jas 39 Gripen.

Frankrike går mycket långt när man gör upp med ett land som anklagas för allvarliga människorättsbrott. Det är allt annat än bra.

Egypten har beställt 24 stycken Rafale plan. Kontraktet ska signeras av den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

I fransk media meddelas att även Indien och Qatar kan vilja beställa Rafale inom kort.

Fransk egyptiska band allt närmare

Frankrike har sedan länge haft nära relationer till Egypten. Man har i flera år sålt krigsskepp av typen Frégate och jaktplan av typen Mirage.

De vänskapliga relationerna förstärks nu, samtidigt som förhållandet mellan Egypten och USA är det sämsta på 30 år.

Nyligen fick Egypten sitt mångmiljard bistånd kraftigt minskat av USA. Bland annat har leveranserna av krigsmateriel stoppats.

Fransk-egyptisk intervention i Libyen?

Även den pågående maktkampen i Libyen förenar Egypten och Frankrike.

I Frankrike höjs alltfler röster som kräver en fransk-egyptisk militär intervention, för att försäkra den politiska utvecklingen i det ostabila Libyen.

Om så sker kan Egypten frukta att USA förbjuder medverkan av amerikanskt krigsmaterial, som man erhållit tidigare. Det kan också förklara köpet av de franska planen.

Grön kritik mot Egypten

Samtidigt får Rafale-affären ändå hård kritik från till exempel De Gröna. Partiet kallar Rafale för ett industriellt misslyckande som kostat mycket och tagit nästan 30 år att få till stånd.

En orsak till att planen inte sålts utomlands tidigare är det höga priset. Ett stridsflygplan kostar 160 miljoner euros.

Tidningen Le Mondes utrikeschef Christophe Ayad ifrågasätter i sin tur om affären verkligen är moraliskt hållbar.

- Frankrike går mycket långt när man gör upp med ett land som anklagas för allvarliga människorättsbrott. Det är allt annat än bra, tycker Christophe Ayad.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes