Hoppa till huvudinnehåll

Hon fångade förrymda hunden Hero med köttbullar och list

Hunden Hero
I fyra dygn var Hero på rymmen. Han misstänks ha sprungit från Grankulla via Alberga, Gäddvik, Kägeludden, Otnäs, Drumsö och över isen till Westend innan Satu Suominen slutligen fångades in honom på Hanaholmen Hunden Hero Bild: Kari Hiltunen hunden hero

Hunden Hero som rymde från sin hundvakt i Grankulla hittades efter nästan fyra dygn tack vare en stor räddningsoperation med frivilliga. Hundaktivisten Satu Suominen lyckdes till sist fånga in Hero tack vare sin list och Heros smak för köttbullar.

Hero var hos sin hundskötare i Grankulla medan hans ägare var på semester i utlandet. Förra tisdagen (10.2) gav han sig av någon anledning av från sin reservmatte Laura Rantapuus gård i Grankulla. Varför han gav sig av har Hero inte lyckats förklara. Eventuellt blev han skrämd av något, eller så letade han efter sina ägare.

- Han saknade säkert familjen för han hade ätit lite dåligt, säger Rantapuu som bara sov några timmar per natt medan Hero var på rymmen.

Det är hemskt om ens egen hund rymmer, men alldeles förfärligt när det är någons annans hund som man sköter. Jag anklagade mig själv och var oerhört rädd för att han skulle bli överkörd eller gå genom isen

Gick över isen

Heros rymning utannonserades med bild i Drumsögruppen Laru-liike på Facebook. Inlägget delades hundratals gånger och frivilliga gick man ur huse för att leta efter lurvbollen.

- Det var en verklig mardröm. Det är hemskt om ens egen hund rymmer, men alldeles förfärligt när det är någons annans hund som man sköter. Jag anklagade mig själv och var oerhört rädd för att han skulle bli överkörd eller gå genom isen, säger Rantapuu.

Korvgrillning kan ha hjälpt

Rantapuu fick över hundra samtal och meddelanden från människor som observerat Hero, men hunden drabbades av panik varje gång någon försökte locka på den.

Den panikslagna rymlingen misstänks ha sprungit från Grankulla via Alberga, Gäddvik, Otnäs och Kägeludden, tillbringat nästan ett dygn på Drumsö och gått över isen till Westend innan han slutligen fångades in på Hanaholmen.

- Det positiva var ändå den otroliga medkänsla som alla frivilliga letare har visat. Det kom folk ända från Borgå för att ta kvällspromenader i områden där han setts. Nästan hundra personer var med och letade.

Man har sett hur han träffades av en bil, flög i diket, men steg upp och sprang iväg igen

Hero är en 6-årig Lagotto romagnolo. Hundar av den här rasen har en utmärkt vittringsförmåga och används bland annat till att nosa upp tryffel och kantareller.

Kanske var det just det goda luktsinnet som räddade Hero. Frivilliga ställde nämligen till med korvgrillning på Hanaholmen för att sprida korvdoft som lockbete. Kanske var det löftet om grillade munsbitar som lockade honom, för nästa dag fick Laura Rantapuu nys om att Hero befann sig på Hanaholmen.

Det var slutligen hundaktivisten Satu Suominen som lyckades fånga in honom. Med Heros två taxbröder och köttbullar som lockbete satte hon sig ner på en bänk i närheten av den skrämda hunden.

- Taxarna lockade Hero närmare, men Satu som vet hur en panikslagen hund ska tas tittade bort och låtsades inte ta någon notis om honom.

Hon slängde några köttbullar på marken och när Hero kom fram för att smaka fick han halsbandet om sin hals.

Haltar efter en krock

Det kunde ha gått värre. Hero som irrat längs vägar med reflexväst hann nämligen vara med om en bilkrock.

- Man har sett hur han träffades av en bil, flög i diket, men steg upp och sprang iväg igen.

Väl återbördad till sin hundvakt var rymlingen snart sitt glada vanliga jag.

- Han viftade på svansen när han kom tillbaka men han är fortfarande mycket trött. Dessutom haltar han på ena framtassen och vi har beställt tid till röntgen. Och trampdynorna var såriga efter allt springande, säger Rantapuu

På lördag får han återförenas med sina ägare som kommer hem från sin utlandsresa.

- De har varit hemskt oroliga och var förstås överlyckliga när han hittades.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.