Hoppa till huvudinnehåll

Kino Marilyn kämpar på i Lovisa

Biograf i Lovisa
Biograf i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola kino marilyn

En kombination av talkoanda och brinnande filmintresse håller Bio Marilyn i gång i Lovisa. Flera gånger per år funderar biografidkaren Rainer Santapukki på om det är mödan värt.

Biograf i Lovisa
Rainer Santapukki sköter både projektorn och kassan vid samma disk. Biograf i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola rainer santapukki

Det är en unik miljö som finns innanför dörrarna till Kino Marilyn i Lovisa. Det gamla funkishuset ger en värdig inramning till ett biobesök.

– Det här är en verklig pärla, säger författaren Daniel Katz, som rätt ofta tittar in på Kino Marilyn. Hela atmosfären, med den stora salongen, påminner om hur biograferna såg ut förr.

– Kino Marilyn är en viktig plats för kulturlivet i vår stad.

Och visst verkar Lovisaborna tycka om sin bio. I fjol såldes 11 000 biljetter. En summa som ändå inte riktigt räcker till säger biografägaren Rainer Santapukki.

– Vi borde få sådär 6 000 fler besökare för att klara oss bra. Filmutbudet vill vi hålla brett, det är ett medvetet val.

Man i biografsalong
Daniel Katz är något av en stamkund på Bio Marilyn. Man i biografsalong Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Någon lön för sitt jobb har han inte hittills lyft under de åtta år han har drivit biografen. Trots det har han investerat i ny teknik.

– Vi jobbar på med talkoanda, och tror på framtiden.

För att inte behöva betala tillbaka understöd, som filmstiftelsen har gett för verksamheten, gäller det ännu att hålla i gång en tid.

– Ja, hela tiden går det ju inte att fundera på om det här är vettigt, men vid varje kvartal tar vi oss nog en funderare, säger Santapukki en aning kryptiskt.