Hoppa till huvudinnehåll

”Parkour kostar bara blåmärken”

All idrott behöver inte kosta. Parkour är gratis och en gren som kan utföras egentligen var som helst.

Där de flesta ser en sten ser Erik Pitkänen och Bruno Granroth en möjlighet. De springer snabbt fram till stenen, tar fart och gör en sideflip.

Isoleringsskivor fungerar bra att hoppa ifrån
Isoleringsskivorna känner sig viktiga Isoleringsskivor fungerar bra att hoppa ifrån Bild: Yle/Lone Widestam isoleringsskiva

Den egna gården eller skogen är ett bra ställe att börja med parkour. Det var på stenen vid åkerbrynet hemma på gården i Jackarby i Borgå som kompisarna Erik Pitkänen och Bruno Granroth kom i gång med grenen.

Stenarna som de började med var i knähöjd och nu gör de volter från en sten som är dubbelt så hög som de själva.

- Jag tycker om att vara i luften, säger tolvåriga Erik Pitkänen. Jag tycker om att göra olika volter och så rör jag mycket på mig då jag håller på med parkour.

Erik Pitkänen
I sex år har Erik Pitkänen hållit på med parkour Erik Pitkänen Bild: Yle/Lone Widestam erik pitkänen

Gemenskap utan krav

Det är roligast att göra tillsammans tycker de båda. De tränar på sina egna tricks samtidigt som de ändå uppmuntrar varandra. Parkour innebär inte tävlan mot varandra utan endast en entusiasm för att testa sina egna gränser och en vilja att bli bättre. Hela gården och omgivningen blir som en enda stor lekplats.

Filosofin bakom parkour är att alla hinder såsom stenar, stubbar, staket och väggar är möjligheter och att man ska utveckla sig själv för att övervinna dessa.

En hel del fantasi behövs också och tankesättet ”man tager vad man haver” är något som pojkarna idrottar enligt. Invid garaget hemma hos familjen Pitkänen finns det nu flera möjligheter varifrån pojkarna kan träna på bakåt- och framåtvolt. Ett paket överblivna isoleringsskivor fungerar som avstamp för volter. Några lastpallar är staplade ovanpå varandra så därifrån kan det göras högre volter.

Det är egentligen bara den egna fantasin och den psykiska förmågan som sätter gränserna. Utmaningarna tar nog aldrig slut.

Erik Pitkänen hoppar på trampolin
Det blir också många träningstimmar på trampolinen Erik Pitkänen hoppar på trampolin Bild: Yle/Lone Widestam erik pitkänen

Pojkarna gilar själva akrobatiken inom grenen och därför tränar de mest på olika volter. Att börja träna volter på en trampolin är också ett bra sätt att komma i gång, berättar de.

Snabbhet och smidighet

Parkour är en mångsidig gren och hela kroppen utvecklas, berättar förälder Ann-Sofi Pitkänen som också är gymnastiklärare.

- Parkour ger barnen en grundstyrka och grundrörlighet som jag tycker är bra.

Vad kostar det att hålla på med parkour då?

- Blåmärken. Det kostar inget annat, säger tioåriga Bruno Granroth.

Bruno Granroth
Det måste inte se ut på ett visst sätt, jag hittar alltid en plats där jag kan göra en volt, berättar Bruno Granroth Bruno Granroth Bild: Yle/Lone Widestam bruno granroth

De springer vidare till skogsbrynet där det finns en sten med mjukt underlag. På vägen gör de några volter av bara farten. Parkour kommer att bli ett intresse som håller livet ut.

- Jag tänker hålla på så länge benen håller, säger Erik Pitkänen. Helst ska jag kunna göra en bakåtvolt på marken när jag är pensionär.