Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill att Mumin visar upp sig i parken

Tove Janssons Park invigning
Tove Janssons park invigdes i augusti i fjol. Tove Janssons Park invigning Bild: Niklas Evers tove janssons park,Skatudden, Helsingfors stad

Mumin med vänner föreslås nu flytta in i Tove Janssons park på Skatudden i Helsingfors. Fullmäktigeledamot Arja Karhuvaara (Saml) har gjort en motion om att parken ska få Muminleksaker.

Det var i fjol som Tove Jansson fick en egen park efter att fullmäktigeledamot Anni Sinnemäki (Gröna) i en motion föreslog att Skatuddsparken byter namn. Parken ligger bredvid Uspenskijkatedralen.

Arja Karhuvaara kräver i sin motion att staden börjar förhandla med Moomin Characters om att lekparken i Tove Janssons park förses med Janssons figurer. 24 ledamöter har undertecknat hennes motion.

Moomin Characters som har upphovsrätten till användningen av Mumin ser inga hinder i att Muminleksaker flyttar in i parken. Företaget har redan gjort ett avtal med en finländsk leksakstillverkare.

Nämnden för allmänna arbeten behandlar motionen på tisdag men anser att Muminleksakerna kan komma på fråga när parkens utrustning i övrigt förnyas. Just nu konstateras parken ändå vara i gott skick.

Läs också:

Tove Jansson fick egen park
Tove Jansson får park på Skatudden
Namnplanerare tveksam till Tove Jansson-park på Skatudden