Hoppa till huvudinnehåll

Vintern ställer till det för vägarna

Den milda vintern ställer till det för vägarna. Det gällar alla vägar, inte minst de som redan är i dåligt skick. I Korsholm har Vallgrundvägen länge vållat problem.

Att det är minus- och plusgrader om vartannat gör att det lätt bildas sprickor och hål i vägarna. I Vallgrund, Korsholm är byborna oroliga att vägen kommer att vara riktigt eländig när våren kommer.

- Då blir det en katastrof. Folk kommer att köra sönder sina bilar. Och lappar de vägen får de stenskott och dylikt, säger taxiföretagaren Harry Håkans.

Taxiföretagare Harry Håkans
Harry Håkans Taxiföretagare Harry Håkans Bild: Yle/Roy Fogde taxi harry håkans

Reparationer först till våren

Det hjälper inte att fylla igen de sprickor och gropar som bildas nu. När det det fryser och smälter om vartannat bildas sprickorna igen. Därför blir det ordentliga reparationer först till våren.

- Vi har ett annat problem också. När det är så här fuktigt och beläggningen är våt sliter dubbdäcken flerfaldigt på beläggningen. Det är som en slipmaskin, säger direktör Anders Östergård för trafik och infrastruktur vid Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) i Södra Österbotten.

Direktör Anders Östergård för trafik och infra struktur vid NTM-centralen i Södra Österbotten
Direktör Anders Östergård för trafik och infra struktur vid NTM-centralen i Södra Österbotten Direktör Anders Östergård för trafik och infra struktur vid NTM-centralen i Södra Österbotten Bild: Yle/Roy Fogde östergård

Önskemål: ny beläggning

I Vallgrund har byborna tröttnat på det eviga lappandet av vägen.

- Det skulle behövas helt och hållet ny beläggning, säger Håkans.

Tror du att det kommer att ske?

- Det tvivlar jag på men jag hoppas. Det funktionerar inte med de här tillfälliga lösningarna att komma ut och lappa. Det blir dyrt i längden det också när de har gjort det i flera år.

Vid NTM-centralen finns det inte resurser till att reperarera alla vägar. Fram till sommaren satsar centralen pengar på att reperara huvudvägarna och det blir mer nöjaktiga lösningar för de mindre vägarna.

- Naturligtvis blir det dyrare i längden. Men om du inte har den stora summa pengar du behöver för att så att säga fixa det permanent måste du satsa de här små summorna varje år vilket är ganska olönsamt i längden, säger Östergård.