Hoppa till huvudinnehåll

Bråkande fans nagel i ögat för hockeyn

Vasa Sports supporterklack
Vasa Sports supporterklack Bild: YLE hejarklack

Bråkande anhängare är besvärliga för hockeyklubbarna och även för de supportrar som vill gå på hockey av intresse för sporten. Senast i lördags drabbade fans från Vasa Sport och Pelicans från Lahtis samman några timmar innan kvällens match.

Slagsmålet ska ha varit planerat i förväg cirka 10 personer omhändertogs av polisen i samband med händelsen, som skedde en god bit från ishallen i Vasa.

Vad som händer utanför ishallens väggar och längre bort än dess parkeringsområde kan själva ishockeylaget inte ta ansvar för. Men ger samtidigt laget negativ publicitet.

- Det är allvarligt när man blandar ihop ishockey och våld. De har inget att göra med varandra. Men det är ett allmänt problem och något som vi inte kan göra något åt, säger Jyrki Niemi, verksamhetsledare för Vasa Sport.

Jyrki Niemi, verksamhetsledare för Vasa Sport.
Jyrki Niemi Jyrki Niemi, verksamhetsledare för Vasa Sport. Bild: Yle/Patrick Stenbacka jyrki niemi

Ishockeylagens direkta åtgärd mot bråkande anhängare är att ge dem portförbud till matchen. Men laget kan inte agera polis och vakta över hela staden.

- Av dem som kommer på hockey är det en minimal procent som håller på med slagsmål. Men vi måste få igenom en allmän tanke om att hockey är hockey och slagsmål har inget att göra med det.

Svartmålade supportrar

Under Vasa Sports första säsong har sammandrabbningar mellan hemmalagets och bortalagets supportrar skett åtminstone tre gånger. Mot Åbolaget TPS i höstas, i januari mot Lukko från Raumo och nu senast Pelicans.

Henrik Hökman är medlem i Vasa Sports supporterförening Red Army och ogillar våld som kopplas ihop med idrott.

Henrik Hökman fördömer vålder som sker i samband med Vasa Sports hemmamatcher.
Henrik Hökman Henrik Hökman fördömer vålder som sker i samband med Vasa Sports hemmamatcher. Bild: Yle/Patrick Stenbacka henrik hökman

- Hos dem som vill slåss finns inget intresse för själva sporten utan enbart vilja att starta bråk. Genom sporten hittar de gelikar och utövar det tillsammans. Jag vill inte ha våld i ishallen. Det ska inte finnas där, säger Hökman.

Hökman är en av dem som går på hockey av rent intresse men tycker det är orättvist att alla fans ska drabbas av några stridslystna anhängare.

- Det är synd att vi som sköter oss får bli svartmålade på grund av sådana incidenter. Som supporter vill man gärna se lite mer positiva nyheter, säger Hökman.

Läs också:

Tiotals hockeyfans omhändetogs av polisen i Vasa

Polisen övervakar Vasa sport och HIFK