Hoppa till huvudinnehåll

Curlingdamerna upp till bevis

Sanna Puustinen är kapten i damlandslaget i curling.
Sanna Puustinen, Ålands Curlingklubb är kapten i damlandslaget. Sanna Puustinen är kapten i damlandslaget i curling. Bild: Yle curlinglandslaget

Efter en paus på tio år har Finlands damlag i curling kvalificerat sig för VM. Sjätte platsen i EM i november gav ökat självförtroende och med stöd från Ålands Curlingklubb vågar Sanna Puustinens lag tala högt om OS-drömmarna.

Då FM-serien i curling kulminerar inkommande veckoslut är Team Puustinen ute efter sin femte mästartitel i följd. I Finland utgör det klubblag som är regerande mästare också landslaget, så för att själva få delta i OS-kvalet år 2017, gäller det för Sanna Puustinen och hennes lagkamrater att vara bäst i Finland även i fortsättningen.

Jämnt i toppen

Konkurrensen i FM-serietoppen hård. Efter avslutad grundserie har Sanna Puustinens och Anne Malmis lag bägge 12 segrar på 14 matcher och Milja Hellstens lag en seger mindre. Det betyder att de fyrfaldiga mästarna får spela på topp i Lojo i helgen för att säkra sin landslagsstatus även för nästa säsong.

Maija Salmiovirta och Oona Kauste följer Sanna Puustinens drag i tornspelet.
Team Puustinen dödar tid mellan matcherna. Maija Salmiovirta och Oona Kauste följer Sanna Puustinens drag i tornspelet. Maija Salmiovirta och Oona Kauste följer Sanna Puustinens drag i tornspelet. Bild: Yle damlandslaget i curling

De fem spelarna i lag Puustinen har alla en gedigen erfarenhet av grenen. Sanna Puustinen och vicekaptenen Heidi Hossi har varit lagkamrater ända sedan de tillsammans började curla då de gick i sjuan på högstadiet. Oona Kauste och Marjo Hippi har också spelat i laget länge, färskast är Maija Salmiovirta, som anslöt från ett annat lag för ett par år sen. Spelarna är mellan 26 och 36 år gamla.

Mästerskapshistoria

Finlands damer har deltagit i EM årligen sedan 1983, med en fjärde plats som bästa resultat år 1997. Sedan dess är sjätte platsen i Schweiz i november den bästa placeringen. De fyra senaste åren är det Sanna Puustinens lag som utgjort Finlands damlandslag, med EM-placeringarna 12, 10, 11 och 6 som facit.

I VM har damerna deltagit elva gånger mellan åren 1987 och 2005. Bäst gick det år 1994, då Jaana Jokelas lag, med bland andra Anne Malmi i uppställningen, blev sexa. I OS har damerna aldrig varit med.

På herrsidan gick det bra för Finland kring millennieskiftet och bäst år 2006 då Markku Uusipaavalniemis lag vann OS-silver. Före det hade laget vunnit EM-guld år 2000, brons åren 1999 och 2001 samt VM-brons 1998 och 2000. I OS 2005 blev laget femma.

Tolv nationer har kvalificerat sig för VM i Sapporo den 14-22 mars. Finlands första motståndare är alla tiders mest framgångsrika nation både på dam- och herrsidan, Kanada. Målet är att ta en plats bland de åtta bästa i VM.

Finland deltar även i herr-VM i Kanada i månadsskiftet mars-april.

Åländskt stöd

Sedan i höstas representerar Team Puustinen Ålands Curlingklubb, som bland annat låter laget träna gratis i den nya curlinghallen på Åland. I övrigt betalar spelarna det mesta ur egen ficka.

Sanna Puustinen växte upp i Hyvinge, men är liksom sina lagkamrater bosatt i Helsingfors. I våras blev hon färdig idrottsinstruktör från Yrkeshögskolan Arcada.

Sportmagasinet följde Team Puustinen under FM-seriematcherna i Lojo den 14 februari och sänder ett reportage tisdagen den 17.2, kl. 21.00 i Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport