Hoppa till huvudinnehåll

Egypten kräver FN-mandat mot IS i Libyen

Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015
Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015 Bild: EPA/ al-sisi

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi kräver att FN:s säkerhetsråd godkänner en resolution där man tillåter en internationell koalition att ingripa militärt i Libyen.

Egypten inledde under måndagen flygattacker mot jihaidstgruppen Islamiska staten IS i grannlandet Libyen, efter att jihadisterna hade halshuggit 21 kristna gästarbetare från Egypten.

Sisi säger nu i en fransk tv-intervju att det krävs samarbete för att bekämpa IS i Libyen.

- Det finns inget annat alternativ om man beaktar folkets och regeringens vilja i Libyen, sade Sisi i en intervju för fransk radio.

Sisi hänvisade till de internationella flygattackerna år 2011, som tvingade ex-diktatorn Muammar Ghadafi från makten, då han sade att uppdraget är ofullbordat i Libyen.

- Vi övergav det libyska folket som blev fångar under extremistiska milisgrupper, sade Sisi

Sisi kräver att milisgrupperna lämnar ifrån sig sina vapen samtidigt som man beväpnar den internationellt erkända regeringen som har flytt från huvudstaden Tripoli till Tobruk i östra Libyen.

Regeringen och parlamentet i Tobruk har vädjat till omvärlden om att det internationella vapenembargot mot Libyen hävs, så att regeringen kan återta kontrollen av landet.

FNs säkerhetsråd skall diskutera Libyen på onsdag i New York.